Milioane de persoane au stins sambata lumina timp de oora , in intraga lume , in semn de angajare in lupta impotriva incalzirii globale, un eveniment care urma sa fie fotografiat din spatiu de catre un astronaut.

Din Piata Tahrir din Cairo si pana la Empire State Building din New York, mii de orase din aproximativ 150 de tari si teritorii urmau sa stinga sistemele de iluminare ale monumentelor timp de 60 de minute, incepand de la ora locala 20.30.

La Sydney, orasul care a lansat evenimentul in 2007, podul din golf si Opera au fost lasate in bezna sambata seara, la fel ca cea mai mare parte a zgarie-norilor din oras, sub privirile locuitorilor iesiti la un picnic sub clar de luna.

src=http://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gif
/

"Vederea de la Opera era fantastica. Se vedea intreaga silueta a orasului in bezna", a declarat un oficial local din cadrul Fondului Mondial pentru Natura (WWF), organizatorul evenimentului.

Insulele Samoa, in Pacific, au fost primele care au stins lumina, urmate de Noua Zeelanda, ale carei orase s-au intunecat brusc.

Marele Turn din Tokyo a fost urmatorul care a stins sistemul de iluminare nocturn, insa cel al Arborelui Cerului, care cu 634 de metri este cel mai inalt turn de telecomunicatii din lume si care urmeaza sa fie inaugurat in mai, a ramas iluminat. "Le vom cere anul viitor sa stinga lumina", a declarat purtatorul de cuvant al WWF Akiko Ishihara.

Zgarie-norii din Hong Kong au fost de asemenea lasati in bezna, la fel ca unele edificii din Beijing devenite celebre in urma Jocurilor Olimpice, cum ar fi Cuibul Pasarilor sau, in nord, Marele Zid Chinezesc.

In TaiwanTurnul Taipei 101 si cladirile prezidentiale au participat, de asemenea, la aceasta miscare.

In Singapore, 32 de centre comerciale si peste 370 de societati au participat la Ora Pamantului, in timp ce in Filipine lumina a fost stinsa in sute de comisariate, "dar nu in celule, pentru a evita ca detinutii sa evadeze", a precizat Agrimero Cruz, un purtator de cuvant al politiei.

La cea de a sasea editie a operatiunii, in acest an, participa noi sositi ca Libia, Irak si Statia Spatiala Internationala (ISS), care urmarea miscarea valului de bezna care a cuprins Pamantul.

"Nu exista un mijloc mai bun pentru ca oamenii sa constientizeze viitorul celei mai frumoase planete din univers", a apreciat astronautul André Kuipers (Olanda) la bordul ISS, care va posta fotografiile pe care le-a realizat la aceasta editie a Orei Pamantului pe Internet, insotite de comentariile sale.

Anul trecut 5.251 de orase si 1,8 miliarde de persoane din 135 de tari au participat la eveniment, potrivit WWF.

"Ora Terrei 2012 este celebrarea puterii popoarelor", a apreciat sambata directorul WWF-Australia Dermot O'Gorman. "Sute de milioane de oameni din diferite tari din lume actioneaza pentru planeta si dincolo de aceste 60 de minute", a subliniat el.

La New Delhi, daca trei monumente celebre, ca India Gate, au ramas in intuneric pentru o vreme, acest lucru nu schimba deloc viata cotidiana. "Noi avem numeroase pene de electricitate, deci suntem obisnuiti", a notat Sangeeta Dayal, o locuitoare a capitalei indiene.

La Bombay, locuitorii au organizat defilari cu lumanari pe mai multe strazi.

Incepand cu Vladivastokul, port la Pacific, 40 de orase din Rusia si-au anuntat participarea la stingerea luminii. La Moscova, peste 75 de cladiri si poduri urmau sa fie lasate in bezna.

Luminile s-au stins si la marile turnuri din Dubai, ca Burj Khalifa, cel mai inalt turn din lume, dar si in alte orase din Orientul Mijlociu. In Maroc, organizatii nonguvernamentale (ONG) angajate in dezvoltarea durabila s-au asociat acestei miscari in opt orase, inclusiv la Marrakech, Rabat si Fes.

In Italia, 350 de comune s-au alaturat initiativei WWF, care vizeaza edificii celebre cum ar fi Cupola Bazilicii Sfantul Petru si Palatul Quirinal din Roma, Teatrul La Scala din MilanoTurnul din Pisa sau Piata San Marco din Venetia.

Pentru un concert dedicat lumii bicicletei, organizat in fata Castelului Sant'Angelo din Roma, si el lasat in bezna pentru o ora, electricitatea necesara a fost produsa de bicicletele a 128 de "donatori de energie" recrutati pe Internet.

In Austria, au fost stinse sistemele de iluminare ale Palatului Schönbrunn, primariei, Presedintiei Republicii si cancelariei.

Luminile au fost stinse de asemenea pe Acropole, la Atena, dar si la castelul din Insula Corfu (vest).

In Balcani, peste 40 de orase sarbe, 32 de orase croate si, pentru prima data, trei orase macedonene s-au alaturat miscarii.

La Paris, primaria, Parc des PrincesCatedrala Notre-DameArcul de Triumf, intre altele, au fost lasate pe intuneric.

In schimb, Turnul Eiffel urma sa fie "stins" doar timp de cinci minute, din motive de securitate.

Edificii emblematice din Spania, ca Sagrada Familia din Barcelona, Alhambra din Granada, Turnul de Aur din SeviliaMuzeul Guggenheim din Bilbao sau Palatul Regal din Madrid au participat, de asemenea, la eveniment.

O alta noutate consta in faptul ca, in Piata Orientului din Madrid, aproximativ 600 de voluntari purtand cartoane bristol albe sau negre urmau sa formeze un "mozaic uman" reprezentand un urs panda, pentru a afisa mesajul "Salvati climatul", potrivit WWF Spania.

In Portugalia, 83 de localitati, intre care Lisabona, Faro sau Funchal, si peste 50 de monumente, inclusiv locuri turistice foarte frecventate din capitala, ca Turnul Belem si Manastirea Hieronimitilor, si-au anuntat adeziuna la aceasta initiativa.

Cofondatorul Orei Pamantului, Todd Sampson, care conduce o firma de publicitate din Sydney, a amintit ca, la origine, obiectivul era convingerea locuitorilor din cartierele portului Sydney sa stinga lumina. "Nu am fi putut prevedea niciodata ca acest lucru va lua o asemenea amploare", le-a spus el jurnalistilor, in fata Golfului Sydney, sambata.