Cu buzunarul rupt, Ministerul Sanatatii vrea sa economiseasca 66 de milioane de euro printr-un proiect de act normativ care va pune presiune pe producatorii de medica­mente, farmacisti si nu in ultimul rand pe pacienti. Matematic, daca acest proiect va fi adoptat, cei mai afectati vor fi producatorii de medica­mente generice. Prin aplicarea unor adaosuri mai mici, potrivit proiectului MS, este de asteptat ca jucatorii din piata sa se axeze mai mult pe produsele scumpe, care asigura un adaos mai mare in valoare absoluta.

Incepand cu 1 august, MS va cere produ­cato­rilor sa micsoreze cu 15% pretul medicamentelor acordate gratuit de catre stat pacientilor din programele nationale de diabet, tuberculoza, HIV/SIDA si afectiuni oncologice, iar distribui­to­rilor si farmacistilor sa scada adaosurile comerciale. Conform propunerii MS, pretul de decontare a medicamentelor din lista C2 porneste de la pretul la producator aprobat prin Ordinul 75/2009, diminuat cu 15%.

Blocarea utilizarii genericelor


Potrivit noului mod de calcul, vor fi diminuate adaosul pentru pretul cu ridicata (adaosul distribuitorului) si cel de desfacere cu amanuntul (adaosul pentru farmacii). Astfel, in noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va putea oscila intre 8% si suma fixa de 20 de lei. In formula actuala, cota poate fi intre 14% si 30 de lei. ,,Proiectul de lege formulat de MS nu cuprinde nimic din ceea ce i-a fost prezentat ministrului Attila Cseke de catre Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) in intalnirile avute in ultimul an” , a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR. Acesta considera ca „in pofida dialogului lansat chiar de ministru cu investitorii industriali din Romania, care dau 1,5% din PIB si 70% din volumele de medicamente utilizate in terapie, precum si a rapoartelor ingrijoratoare date de Consiliul Concurentei si a recomandarilor prezentate de FMI, acesta pregateste un proiect care reconfirma politica avuta si pana in prezent de a bloca utilizarea genericelor in programele nationale din Romania”. Mai mult, Damian a aratat ca „proiectul nu rezolva problema exporturilor paralele care paraziteaza aprovizio­narea cu medicamente a programelor de sanatate din lista C2, a retetelor fraudate, a retetelor neacceptate la decontare in valoare de 500 de milioane de lei la sfarsitul lui 2010 si a creantelor de peste 2 miliarde de lei in 2010 care provin din lista C2. De asemenea nu se rezolva problema ine­chitatii flagrante a accesului la medicamente: sub 1% din volumele de medicamente din Romania consuma aproape 50% din sumele decontate de statul roman”.

Au disparut 1.500 de medicamente ieftine


In ceea ce priveste farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial intre 15% si 25 de lei, fata de ponderea actuala, cuprinsa intre 24% si suma fixa de 35 de lei. Noul sistem de calcul al pretului de decontare pentru medicamentele din lista C2 va duce la o economie estimata la peste 66 de milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite MS sa poata sustine costurile necesare asigurarii in continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienti, potrivit MS. In lista C2 sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund pentru aproximativ 400 de denumiri comune internationale. Potrivit ministrului Sanatatii Cseke Attila, ,,in ultimii ani consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, in anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% fata de 2008, iar in 2010 cu aproximativ 26% fata de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scaderea pretului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse in programele nationale de sanatate”.

La randul sau, Dragos Damian a tinut sa precizeze ca ,,singurele solutii sustenabile pentru cresterea accesului la medicamentele din lista C2 sunt substitutia generica, mecansimul de clustere pentru lista C2, negocierile pret-volum cu marii producatori care sunt dispusi sa dea discounturi foarte mari catre statul roman si gasirea unor solutii separate de finantare pentru lista C2, inclusiv mecanisme bancare de scontare sau angajarea de catre stat a creditului furnizor la producatori”. Acesta a mai spus ca opinia publica - si probabil si ministrul Cseke - este intoxicata cu un nou atac insinuant impotriva genericelor. In fapt penetrarea generica este in scadere in ultimii trei ani, preturile genericelor sunt cele mai mici din Europa, dar au disparut 1.500 de medica­mente generice ieftine in acelasi interval de timp, fara a fi inlocuite de altceva.