Se intampla si la case mai mari. Opt francezi din 10 au recunoscut ca se considera ,,putin pierduti in materie de investitii financiare”, in timp ce mai putin de unul din doi (49%) estimeaza ca au cunostinte suficiente pentru a evalua rentabilitatea si riscurile produselor financiare.

Acestea sunt primele doua concluzii ale unui sondaj publicat astazi de Centrul de cercetare si studii Credoc, pentru doua institutii franceze, Autoritatea Pietelor Financiare si Institutul Public de Educatie Financiara.

Potrivit rezultatelor studiului, francezii pot sa-si administreze bugetul, dar nu stapanesc o serie de notiuni de baza in domeniul financiar, o situatie care face necesar un plus de instruire in domeniul culturii financiare.

Cu toate acestea, in general, ei asimileaza bine cele mai importante principii financiare. De exemplu, sapte persoane din zece stiu ca prin diversificarea plasamentelor bursiere se pot limita riscurile. Ponderea este mult mai ridicata decat in alte tari, in Germania, de exemplu, doar 60% cunosc acest principiu, iar in Irlanda, doar 47%.

In plina criza a datoriilor suverane din zona euro, doar un singur francez din patru a stiut sa gaseasca, din trei variante oferite, definitia corecta a unei obligatiuni.

Pe de alta parte, cele doua institutii care au comandat sondajul s-au aratat ingrijorate de faptul ca 25% din cei intervievati spun ca este posibil sa existe produse financiare foarte rentabile si cu risc foarte scazut.

Insa atat Autoritatea Pietelor Financiare, cat si Institutul Public de Educatie Financiara considera ca partea buna a cercetarii reiese din faptul ca trei francezi din patru cunosc nivelul cheltuielilor lunare, iar sapte din zece isi elaboreaza chiar un buget personal sau de familie.

Pentru a lua decizii in domeniu, persoanele intervievate se indreapta catre consilieri financiari sau bancari ori catre prieteni.

Cu toate aceste, dintre cei chestionati, 36% au aratat ca, desi nu inteleg chiar totul, au incredere in bancherii lor.