Judecătoarea Gabriela Bîrsan, care procedural ar trebui să o înlocuiasă pe Mona Pivniceru în Consiliul Superior al Magistraturii, a solicitat constatarea faptului că a devenit membru al CSM, dar şi să se ia act de faptul că demisionează din această funcţie, potrivit Mediafax.

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a declarat, joi, la finalul şedinţei Plenului CSM, că, procedural, în locul Monei Pivniceru urmează judecătorul care a obţinut cele mai multe voturi la alegerea membrului CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, respectiv Gabriela Bîrsan.

Alina Ghica a precizat că la ora 15.20 s-a înregistrat cererea judecătoarei Gabriela Bîrsan prin care aceasta solicită Consiliului Superior al Magistraturii constatarea faptului că a devenit membru al CSM în urma demisiei Monei Pivniceru.

"De asemenea, ne solicită (Gabriela Bîrsan - n.r.) să se ia act de faptul că demisionează din funcţia de membru interimar al CSM", a mai spus Alina Ghica.

Preşedintele CSM a precizat că această cerere urmează să fie discutată în "proxima şedinţă a CSM".

Alina Ghica a adăugat că după judecătoarea Gabriela Bârsan urmează Adrian Bordea.

La alegerile din 2011 pentru ocuparea unui loc în CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, câştigate de Mona Pivniceru, judecătoarea Gabriela Bîrsan a fost a doua, după numărul de voturi, iar locul trei a fost ocupat de Adrian Bordea.

Membrul interimar al CSM care o va înlocui pe Mona Pivniceru va avea mandat până la finalizarea procedurii alegerii unui nou membru, care se va întâmpla la sfârşitul lunii noiembrie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, joi, de cererile Monei Pivniceru de demisie din funcţiile de membru ales al CSM şi de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Hotărârea privind demisia Monei Pivniceru din funcţia de magistrat a fost înaintată, împreună cu actele necesare, Administraţiei prezidenţiale, pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie, a anunţat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Monei Pivniceru este publicat în Monitorul Oficial. Data eliberării din funcţia de magistrat a Monei Pivniceru este data publicării decretului în Monitorul Oficial, a precizat CSM.

Mona Pivniceru va depune, joi, la ora 17.30, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei.