Statele candidate pentru organi­za­rea turneelor finale ale Campio­natului Mondial de Fotbal din 2018 si 2022 se aliniaza la start. FIFA va da raspunsul in decembrie 2010, iar pana atunci se lanseaza candidaturi, planuri de management si intrigi politice.

Federatia Internationala de Fotbal - Asociatie (FIFA) a solicitat in acest an pro­pu­neri pentru organizarea a doua edi­tii de Cupa Mondiala - 2018 si 2022. Doua­spre­zece state si-au exprimat do­rinta de a organiza unul dintre turnee: Anglia, Aus­tra­lia, China, Indonezia, Japo­nia, Qatar, Rusia si SUA. Belgia si Olan­da, respectiv Spania si Portugalia iau in considerare candi­daturi comune. Mexi­cul a dat ina­poi dupa ce, initial, si-a anun­tat intentia de a candida.

FIFA va desemna organizatorii pen­tru ambele editii in decembrie 2010. Poli­ti­ca de rotatie in functie de conti­nente, pusa in aplicare de FIFA, face probabila or­ganizarea Cupei Mondiale din 2018 in Eu­ropa. Cupa Mondiala din 2010 va avea loc in Africa de Sud, iar cea din 2014 in Bra­zilia. Acelasi principiu nu va permite insa ca ambele editii - 2018 si 2022 - sa fie organizate in Europa.

Premiera pentru Rusia


Rusia si-a lansat oficial candidatura pen­tru organizarea unuia dintre cele doua turnee, saptamana trecuta, prin in­ter­mediul lui Vitali Mutko, ministrul Spor­turilor. „Acest proiect este impor­tant nu numai pentru fotbal, ci si  pen­tru toata tara“, a afirmat Mutko, intr-o con­fe­rinta de presa.

Comitetul rus pentru coordonarea can­didaturii pune accentul pe faptul ca fot­balul este cel mai iubit sport, intr-o tara in care hocheiul pe gheata sau ba­sche­tul sunt foarte populare. „Rusia este cea mai intinsa tara de pe planeta, de-a lun­gul a 11 fusuri orare, cu o suprafata de 17.098.242 kmp. Pentru o tara de o ase­menea marime, avem un plan mai de­gra­ba compact, dar divers, cu toate ora­se-le la o distanta de maximum 2.000 de kilometri de Moscova si cu legaturi de trans­port moderne intre fiecare dintre acestea“, a afirmat Alexei Sorokin, seful Comitetului.

Fotbalul din Rusia a avut o as­cen­siu­ne remarcabila in ultimii ani. Natio­nala se afla intre primele zece echipe din lu­me, sub comanda an­tre­norului olan­dez Guus Hiddink, care a preluat-o pe cand se afla sub locul 30 in clasamentele mon­di­ale. De ase­menea, fotbalul de club a fa­cut progrese mari ca urmare a in­ve­s­ti­tii­lor private, echipa TSKA Moscova castigand Cupa UEFA in 2005, prima performanta de acest gen din istoria fotbalului rusesc, cuprinzand si peri­oada sovietica. Rusia nu a gazduit niciodata o Cupa Mondiala.

In 1980, la Moscova s-au or­ganizat Jocurile Olim­pice de Vara, iar in 2014 vor avea loc Jocurile Olimpice de Iarna, la Soci, pe coasta Marii Negre. „Este o ocazie istorica pentru Rusia si pen­tru fotbalul rusesc. De asemenea, este o oportunitate unica pentru FIFA, pentru ca Rusia are un po­ten­tial imens de a dez­volta jocul intr-o regiu­ne care se intinde pe doua conti­nen­te - Europa si Asia“, a mai spus Mutko. Acesta a laudat filosofia de lucru a Fe­de­ratiei Internationale, incercand sa si-l apro­pie pe Sepp Blatter, pre­sedintele FIFA.

„Ei trebuie sa acor­de sta­te­lor si con­tinen­telor di­ferite sansa de a or­­ganiza Cupe Mon­dia­le, pentru a face jocul si mai popular in lume. Suntem aliati cu Bla­tter in aceasta privinta“, a spus Mutko.

Gata sa sparga 10 mld. $


Rusia propune, in planul initial, 15 stadioane din 14 orase, grupate in patru regiuni diferite. In prezent, Rusia di­spu­ne doar de un stadion competitiv - Lujniki din Moscova, cu o capacitate de 80.000 de locuri, care a gazduit finala de anul trecut a UEFA Champions League.

Mutko a afirmat ca a primit garantii guvernamentale in privinta construirii de stadioane si a unor elemente de infrastructura necesare. „Sankt Peter­sburg construieste deja un stadion de 60.000 de locuri pentru Zenit (n.r. - echi­pa locala), Soci si Kazan au de asemenea planuri pentru  arene noi“, a mai spus Mutko. Premierul Vladimir Putin a de­cla­rat ca Rusia merita „pe deplin“ sa or­ga­­nizeze editia din 2018.

In cazul in care va cas­tiga dreptul de orga­nizare, Rusia va alege 12 orase din cele 14 pro­puse pentru a construi sau a moderniza sta­di­oane. Mutko a refuzat sa dez­­valuie bugetul pe care se bazeaza Rusia. Potrivit unor relatari din presa de la Moscova din luna aprilie, Rusia este gata sa cheltuiasca 10 mi­liarde de dolari pentru a-si pune la punct infrastructura, in cazul in care va cas­tiga dreptul de organizare a unui tur­neu final. Din cele 10 miliarde, doar un mi­liard de dolari ar urma sa fie alo­cati construirii de stadioane. Oficialii din sport sustin ca organizarea CM va fi un ca­ta­lizator pentru dezvoltarea infra­struc­turii de transport si hoteliere, ceea ce va duce la cresterea potentialului turistic.

Candidatura Rusiei ar putea fi pusa in pericol de problemele pe care le in­tam­pina Polonia si Ucraina, care se pre­gatesc pentru organizarea turneului final al Campionatului Eu­ro­pean din Fotbal din 2012. Acesta va fi pri­mul turneu im­por­tant de fotbal lasat in sar­ci­na unor state din estul Europei.

Daca Polonia este la zi cu pre­gati­rile, capacitatea Ucrai­nei de a-si in­deplini anga­ja­men­tul este pusa la indoiala, din cauza lipsei de investitii in stadioane si in in­frastructura de trans­port, in con­ditiile in care distantele din­tre orasele propuse de Ucraina sunt mari. Insa nu mai mari de­cat in cazul Rusiei. FIFA impune ca tara care organi­zea­za o Cupa Mondiala sa ai­ba 12 stadioane de peste 40.000 de lo­curi fiecare, dintre care unul cu peste 80.000.Calcule financiare la Londra


Din perspectiva politicii de rotatie, principalul adversar al Rusiei este An­glia, care nu a mai gazduit o Cupa Mondiala din 1966.  Englezii au facut publice si primele cal­cule financiare valabile pentru even­tua­litatea organizarii evenimentului in 2018. „Un studiu initial independent arata ca editia din 2018 a CM din Anglia va duce la cheltuirea a 5 miliarde de lire ster­line in timpul turneului, din care eco­no­mia locala va beneficia de 3,2 miliarde de lire“, a declarat Andy Anson, seful Co­mi­­tetului pentru candidatura Angliei. Acesta a adaugat ca, dupa fina­lizarea pla­nu­rilor tehnice, programata anul viitor, stu­diul final va demonstra posibilitatea unui beneficiu si mai mare pentru economie.

Presa britanica noteaza ca Anglia s-ar putea folosi de avantajul faptului ca Londra organizeaza Jocurile Olimpice de Vara din 2012, exact cum a facut Brazilia. Recent, Rio de Janeiro a fost desemnat organizator al Olimpiadei din 2016, avand un argument puternic in infra­structura pe care deja o pregateste pen­tru Cupa Mondiala din 2014. 

Arabii vor in lumea buna


Reprezentantii Qatarului au lansat, de asemenea, mesaje publice despre serio­zitatea candidaturii lor pentru 2022. Hassan Al Thawadi, seful Comi­tetului qatarez, a afirmat saptamana trecuta ca fot­balul din Orientul Mijlociu „se ma­tu­rizeaza rapid“. La nivel de echi­pe, fotbalul devine din ce in ce mai orga­nizat, la un ni­vel care tinde spre profe­sionismul din Eu­ropa. De asemenea, investitiile in infra­structura sportiva sunt la un nivel foarte mare, statul arab avand resurse finan­ciare foarte impor­tante din productia de gaze naturale. Qatarul nu a participat niciodata la un turneu final al CM. Al Thawadi a declarat ca fotbalul din Orientul Mijlociu se bazeaza pe o popu­la­ritate foarte mare si pe jucatori tineri ta­len­tati, insa problemele apar in in­cer­carea acestora de a se adapta la rigorile fotbalului profesionist din Europa. 

Reprezentantii Belgiei si Olandei au afirmat ca se pregatesc de construirea unor stadioane noi si ca se bazeaza pe spri­jinul puternic al unor companii pri­vate. Olanda si Belgia, care si-au lan­sat deja oficial candidatura, au mai orga­ni­zat un turneu final al Campio­natului Euro­pean de Fotbal, in 2000.


Suporteri de anvergura


Batalia se da si la nivel de imagine, fiecare candidat cautand sa-si asigure sprijinul unor personalitati cu notorietate globala. Rusia se bazeaza pe Rinat Dasaev, fostul portar al URSS din anii ’80. Rusia vrea sa il atraga in calitate de „ambasador“ si pe olandezul Guus Hiddink, insa este putin probabil ca acesta sa accepte, atat timp cat Olanda este in carti. Olanda si Belgia folosesc imaginea fostei vedete din fotbal Ruud Gullit (foto medalion) si a lui Eddy Merckx, considerat cel mai mare ciclist din istoria acestui sport.

Candidatura Angliei este sprijinita de David Beckham si de familia regala de la Londra. Cel mai mare suporter al candidaturii comune Spania - Portugalia este Luis Figo, jucatorul portughez care a evoluat cea mai mare parte a carierei in campionatul spaniol.