Erste Group Bank si-a reafirmat astazi angajamentul fata de regiunea Europei Centrale si de Est, precizand ca nu se retrage de pe niciuna dintre pietele din ECE, insa va restructura si reducere operatiunile dsubsidiarei din Ungaria.

"Avem un rol important in dezvoltarea economica si sociala a acestor state. Din acest motiv, consideram ca este responsabilitatea noastra sa oferim clientilor nostri de retail si corporativi, dar si statelor, capitalul si lichiditatile de care dispunem, mai ales in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic. In acest scop, vom redirectiona resursele financiare necesare din operatiunile internationale si din alte linii de activitate secundare", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

In acest context, Andreas Treichl a subliniat faptul ca Erste Group nu se va retrage de pe niciuna dintre pietele din Europa Centrala si de Est, unde este prezent.

"Chiar daca unele state au introdus anumite masuri economice neortodoxe, iar in alte state adoptarea masurilor de stimulare a economiei necesita mai mult timp, noi ramanem in continuare loiali acestei regiuni. Cu cei 17 milioane de clienti persoane fizice si juridice, Erste Group este prezent in acele state care au, dupa parerea noastra, cele mai mari oportunitati de dezvoltare si care fie sunt deja membre ale Uniunii Europene sau au sanse sa devina membre in viitor", a continuat Andreas Treichl.

Potrivit sefului Erste Group, acest lucru implica ajustarea structurii costurilor la conditiile economice reale din regiune, fapt care se va resimti in principal in Ungaria.

„Vom vedea restructurari si reducerea operatiunilor noastre – prin integrarea subsidiarelor in cadrul bancii, redimensionarea retelei prin inchiderea a 43 de unitati si prin scaderea numarului de personal cu 400 - 450. Cu toate acestea, vom sustine in continuare economia Ungariei si avem in vedere furnizarea de servicii financiare companiilor, fiind una dintre principalele noastre directii de activitate", a precizat Treichl.

Avand in vedere contextul economic general, Erste Group a anuntat ca va face eforturi in special pentru a reduce costurile si a se asigura ca acestea se vor mentine in 2012 sub nivelul inregistrat in anul 2011. In acelasi timp, managementul bancii estimeaza pentru 2012 o scadere a provizioanelor de risc la nivelul grupului, fara a se lua in considerare efectele singulare din Ungaria din al treilea trimestru din 2011.

Erste Group a reconfirmat, astazi, ca intentioneaza sa atraga capitalul suplimentar in valoare de 743 mil. euro, necesar pana la jumatatea anului 2012, conform rezultatelor finale ale testului de stres EBA (in baza rezultatelor financiare de la sfarsitul trimestrului trei 2011), fara ajutor de la stat.

Grupul va indeplini nivelul de referinta al indicelui Core Tier 1 de 9% prin castiguri reportate si prin vanzarea selectiva de active non-core.

In Europa Centrala si de Est, Erste Group are 3.200 de filiale, cu 50.000 de angajati, in opt tari - Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina.

La 30 septembrie 2011, grupul detinea active totale in valoare de 216,1 miliarde euro, inregistrand un profit operational de 2.631,9 milioane euro si un raport cost/venituri de 52.4%.