Au trecut noua ani de cand miliardarul rus, Roman Abramovici, a cumparat clubul britanic de fotbal Chelsea. Dar, in pofida celor aproape 1,3 miliarde de dolari injectati de oligarh in „noua lui jucatorie”, nu au fost atinse tintele propuse nici pe linie de rezultate sportive, nici din punct de vedere financiar.


Potrivit unei analize efectuata de expertii versiunii ruse a revistei Forbes, datoria clubului trece de 1 miliard de lire sterline, iar cheltuielile efectuate de Abramovici inclusiv pentru achizitia de jucatori se ridica la 820 milioane lire sterline (1,3 miliarde de dolari). Cu alte cuvinte, de la preluarea clubului, in 2003, acesta continua sa inregistreze pierderi, profitul venind din alte activitati.

Cand Abramovici a cumparat Chelsea, in 2003, structura clubului era relativ simpla: societatea mama Chelsea Village plc (acum se numeste Chelsea FC plc) plus vreo zece filiale, printre care si clubul Chelsea FC Limited.

Apoi, schema s-a complicat. In componenta grupului a aparut compania Fordstam Limited, care a devenit principala structura a holdingului si a transferat o parte dintre filiale in balanta ei. Singurul actionar al Fordstam Limited este Roman Abramovici.

Chelsea Digital Media se numara printre putinele componente ale grupului care aduc profit. Anul trecut, acesta s-a cifra la peste 1 milion de lire sterline. Profitabil este si hotelul de cinci stele care intra in reteaua Millenium & Copthorne Hotels, precum si lantul de magazine proprii. Restul companiilor inregistreaza pierderi.

Spre exemplu, clubul de muzica Under the Bridge, inaugurat anul trecut, a terminat 2011 cu un minus de 5,2 milioane de lire sterline, iar clubul de fitnes The Chelsea Club cu un minus de 1 milion de lire sterline. Cele mai mari pierderi provin insa de la clubul de fotbal – 72 de milioane de lire sterline in sezonul 2010/2011.