Fabrica de materiale abrazive din Barlad era al cincilea producator din Europa.Cel de-al doilea producator de articole abrazive din Romania, Abrom SA, a fost reprivatizat de AVAS, dupa ce alte doua licitatii tinute in 2007 au fost anulate din lipsa de ofertanti.Licitatia pentru fabrica de produse abrazive Abrom Barlad a fost castigata de firma Vigotex, din aceeasi localitate, la un pret de 4,1 milioane de lei, fara TVA, dupa ce societatile Mecano Fuc si Europrest din Vaslui nu au oferit un pret mai mare in cadrul procesului de vanzare. Abrom Barlad, aflata in lichidare judiciara, a fost cumparata pentru 4,1 milioane lei, fara TVA, de firma de confectii Vigotex, cu sediul in acelasi oras. Licitatia a fost adjudecata de Vigotex dupa ce societatile Mecano Fuc si Europrest, din Vaslui, nu au oferit un pret mai mare in cadrul procesului de vanzare. "Cumparatorul si-a exprimat intentia sa continue productia de produse abrazive la Abrom. In perioada urmatoare, Vigotex va contracta o firma din strainatate pentru realizarea unui studiu de piata pentru a vedea ce sortimente va produce in continuare, intrucat a achizitionat si marca, licentele si brevetele Abrom", a declarat Corneliu Mititelu, asociat coordonator al Management Reorganizare Lichidare Iasi, lichidatorul companiei barladene.

Abrom a trecut in proprietatea salariatilor in 2002, prin achizitia pachetului de 77% din actiuni. Societatea a revenit la stat in 2006, dupa ce a intrat in blocaj financiar. In cursul anului trecut, s-au mai efectuat doua tentative de vanzare a activelor, insa licitatiile au fost anulate din lipsa de oferte. Conducerea SC Abrom Barlad a decis intrarea companiei in lichidare judiciara din cauza imposibilitatii achitarii datoriilor la bugetul statului si catre furnizorii de materie prima. Sectia de produse abrazive a fost trecuta in conservare in luna august 2007. Datoriile SC Abrom se ridica in acest moment la aproximativ 28,1 milioane lei. Fostii salariati spera ca din vanzarea fabricii sa-si poata recupera restantele salariale, care se cifreaza la un milion de lei.

In Romania sunt doar doua fabrici de produse abrazive, iar capacitatea de productie a Abrom claseaza societatea din Barlad pe locul cinci in Europa. Cel de-al doilea producator autohton, cu acelasi obiect de activitate, este Carbochim Cluj. AVAS apreciaza ca investitia poate fi recuperata in decurs de doi ani, instalatiile putand fi pornite chiar din ziua preluarii. Vigotex Barlad este controlata de omul de afaceri Ionel Maftei, cu 70,94% din capitalul social. Printre ceilalti actionari se regasesc SIF Moldova, cu 24,5% din titluri, si mai multe persoane fizice si firme, care detin aproximativ 4,5% din capital.