Moscova şi Phenian au semnat luni un acord cu privire la reglementarea datoriei de 11 miliarde de dolari pe care Coreea de Nord o are faţă de Rusia, a anunţat marţi ministrul adjunct rus de finanţe Serghei Storceak, informeaza RIA Novosti.


'Acordul a fost semnat ieri', a anuntat Storceak, fără alte detalii. Informatia a fost confirmată şi de agenţia nord-coreeană KCNA. 'Un contract a fost semnat la Moscova cu privire la reajustarea datoriei pe care Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC/ o avea faţă de Federaţia Rusă ca urmare a împrumuturilor pe care fosta URSS le-a oferit RPDC', a informat KCNA, fără a oferi alte detalii.

Serghei Storceak a fost în Coreea de Nord în luna iunie a acestui an pentru a discuta soarta acestei datorii pe care regimul de la Phenian nu este capabil să o ramburseze. Oficialul rus a precizat ulterior că o parte a acordului ar implica investiţii în domeniul energiei, sănătăţii şi educaţiei.

Anul trecut, cotidianul rus Izvestia a publicat o ştire conform căreia Rusia ar intenţiona să anuleze 90% din datoria nord-coreeană, iar restul de 10% ar fi urmat să servească la realizarea de proiecte comune în Coreea de Nord.

Moscova intenţionează să demareze mai multe proiecte comune cu Phenianul, inclusiv o cale ferată trans-coreeană, construcţia unei linii electrice şi a unui gazoduct care să transporte gazul rusesc spre Coreea de Sud via Coreea de Nord.