Actiunile marilor companii europene au incheiat tranzactiile de marti la cel mai redus nivel din ultimele 10 saptamani, din cauza unor noi temeri legate datoriile mari ale tarilor periferice din zona euro si de perspectivele de crestere a economiei mondiale.Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborat cu 2,3%, la cel mai redus nivel atins de la sfarsitul lunii ianuarie. Indicele a scazut cu peste 7% de la un maxim al ultimelor opt luni inregistrat la jumatatea lui martie, iar de la inceputul anului este in crestere cu numai 2,7%.

Cele mai afectate au fost actiunile companiilor din sectoarele financiar, minier, auto si cel al energiei, reactionand la datele sub asteptari privind numarul de locuri create in SUA in martie, publicate vineri.

Majoritatea burselor europene au fost inchise vineri si luni pentru sarbatoarea Pastelui catolic. "Investitorii evita riscurile, datele privind piata americana a muncii si situatia Spaniei fiind o scuza pentru vanzare", a declarat Philippe Gijsels, seful departamentului de cercetari al BNP Paribas Fortis Global Markets.

Stoxx Europe 600 banking index a scazut cu 4%, din cauza crizei datoriilor din Europa. Pe alte piete europene, indicele londonez FTSE 100 a coborat cu 2,24%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,49%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 3,08%. In Italia, indicele FTSE MIB a scazut cu 5%, tras in jos de titlurile bancilor.