Titlurile Oltchim Rm.-Valcea au devenit, de departe, vedetele BVB in acest an, interesul ridi­cat si schimbarile in actionariat deter­mi­nand o crestere expo­nen­tiala a cotatiei. In ultimele doua sap­ta­mani, pretul actiu­ni­lor Oltchim a depasit maxim dupa ma­xim, atingand ieri nivelul de 1,59 lei/ac­tiune.

Numai in pe­ri­oada 9-26 mai, Oltchim, al carui director gene­ral este Constantin Roibu (foto), a rasplatit inves­ti­torii cu un castig de 140,68%, pe fondul pre­siunii cre­ate la cum­pa­rare in urma ma­jo­rarii par­ticipatiei PCC. Potrivit tranzac­tiilor rapor­tate la Bur­sa, in luna mai PCC a cum­­parat actiuni Oltchim cu­mu­land 3,63% din capitalul social al emitentului la preturi in crestere de la 0,5186 la 0,9077 lei/ac­ti­une. Pentru aceste pachete, PCC a platit, in total, 9,58 mil. lei (2,32 mil. euro), principalul van­za­tor fiind SIF Oltenia, care a iesit in luna mai din actionariatul com­binatului. Ca ur­ma­re a schimburilor de pachet din actio­na­riat, lichiditatea Oltchim la Bursa a cu­mulat un volum total de 16,87% din capi­ta­lul emi­ten­tu­lui in acest an, in scadere usoara fata de anul trecut, cand au fost trans­ferate pa­che­te insumand 23,85% din capitalul social.

Dupa ce in 2010 investitorii care au mizat pe actiunile Oltchim au inregistrat o pierdere de 12,87%, in acest an casti­gu­rile au fost mult peste asteptari.

Cei care au cum­­parat actiuni Oltchim in prima zi a anu­lui in valoare de 1.000 de euro ar fi avut, la inchiderea sedintei de ieri, un castig de 4.217 euro.

Pentru investitorii care doreau sa obtina castiguri rapide din plasamentele la Bursa, nici luarea unei pozitii de cumparare pentru titlurile Oltchim la inceputul lunii mai nu era tarzie. Plasarea unei sume de 1.000 de euro la 29 aprilie in actiunile Oltchim ar fi generat pana in prezent un castig de 1.542 de euro, ceea ce reprezinta un randament de 154,2% in numai o luna. De altfel, cotatia actiunilor Oltchim s-a inscris pe un trend puternic ascendent de la inceputul lunii mai, dupa ce SIF Oltenia si-a lichidat participatia de 6,49% din capitalul social.

Principalii cumparatori ai pachetelor vandute de SIF Oltenia au fost, pe de o parte, PCC SE, care dupa achizitiile din luna mai, a ajuns la o participatie de 15,77%, iar pe de alta, Nachbar Services Ltd, companie prin care fondul britanic de investitii Carlson Ventures Interna-tional Ltd a ajuns la o detinere de 14% din capitalul Oltchim. Ca urmare a acestor miscari, majoritatea realizate in piata principala a BVB, cotatia Oltchim a urcat, in repetate randuri, pana la ni­velul ma­xim admis de reglementarile in vigoare, de 15%.


Randamente pe masura rezultatelor


Castigurile de la BVB nu par sur­prinzatoare daca urmarim firul eveni­mentelor de natura sa influenteze pozitiv cotatia.

Privatizarea companiei, asteptata inca de anul trecut, a redat speranta investitorilor privind revenirea activitatii. De asemenea, rezultatele financiare pen­tru anul trecut, precum si cele din primul trimestru al acestui an, au intarit investitorilor ideea de redresare econo­mica a Oltchim.

Cifra de afaceri raportata de Oltchim Ramnicu-Valcea pentru primele trei luni ale acestui an a ajuns la 464,7 mil. lei (110,1 mil. euro), in crestere de aproape doua ori fata de nivelul inregistrat pentru aceeasi perioada a anului trecut.

Activitatea de baza a generat venituri de 482 mil. lei, de 2,28 ori mai mari decat in T1 2010, in timp ce cheltuielile au avansat la 485,8 mil. lei, cu numai 83%. Ca urmare, combinatul chimic si-a redus pierderea din activitatea de baza de aproape 14 ori, de la 54,39 mil. lei la sfarsitul lunii martie 2010 la 3,8 mil. lei in acest an.


Arpechim va fi repornita pana la sfarsitul acestei luni


SC Oltchim SA, unicul complex petrochimic din Romania, format din combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si Divizia Petrochimica Arpe­chim Pitesti, a sarbatorit ieri 45 de ani de activitate. In aceasta perioada, Oltchim si Arpechim au reusit sa fie principalul mo­tor de dezvoltare al unei intregi regi­uni, de existenta lor legandu-se destinele mai multor generatii de valceni si argeseni.

Dupa 45 de ani de activitate, combi­natul chimic Oltchim realizeaza 65% din productia industriala a Judetului Valcea, reprezentand pilonul principal pe care se sprijina economia judetului, fiind in acelasi timp si principalul angajator local, cu un numar de peste 3.000 de angajati. Importanta  strategica a combinatului Oltchim in economia nationala este data de un intreg lant de conexiuni si depen­dente economice pe care acesta le gene­reaza cu o serie de industrii, printre care se numara Arpechim Pitesti, CET Govora SA, Ciech Uzinele Sodice Govora, exploa­tarea miniera Berbesti, Salina Ocnele Mari, Cariera de Calcar Bistrita.

Oltchim este cel mai mare produ­cator de pe piata interna de produse cloroso­dice, solventi clorurati si unicul produ­cator de PVC, polioli-polieteri, oxo-alcooli, anhidrida ftalica si plastifianti, produse de baza pentru alte industrii ale econo­miei romanesti. Totodata, Oltchim este si cel mai mare producator din Europa Centrala si de Est la produsele sale principale, respectiv PVC, soda caustica, polioli-polieteri si DOP, cu piete de desfacere atat in Uniunea Euro­peana, cat si in tari cu economii emergente precum Turcia sau Rusia.

„Oltchim ajunge astazi la varsta maturitatii, un moment propice pentru a ne face bilantul si pentru a ne fixa noi obiective. Cea mai mare speranta, dar si pro­vocare, de care se leaga soarta Olt­chim in acest moment, este realiza­rea unei privatizari de succes, care sa garan­teze dezvoltarea durabila a fabricii si a co­mu­nitatii locale, strans legata de soarta com­binatului”, declara Constantin Roibu, di­rectorul general Oltchim.

Rezultatele pozitive inregistrate in primul trimestru din 2011 de Oltchim, precum si dinamica bursiera pozitiva a titlurilor Oltchim, deschid perspectiva unui proces de privatizare coerent si in beneficiul tuturor partilor.

„In pofida con­ditiilor dificile cauzate de lipsa materiilor prime, Oltchim a reusit in primul tri­mestru al acestui an sa gaseasca surse alter­native de aprovi­zionare si sa majo­reze capacitatea de productie de la 35%, in anii 2009 si 2010, la 57%. Avem speranta ca anul 2011 va insemna functionarea Combinatului Oltchim la capacitate maxima, integrat cu Petrochimia Arpechim si revenirea lui pe profit, tocmai pentru a creste valoarea acestuia si a-l face cat mai atractiv pentru investitorii seriosi. Repornirea primei instalatii de pe platforma Arpechim pana la sfarsitul acestei luni ne da noi motive sa credem intr-o revigorare imediata a Oltchi­mu­lui”, mai subliniaza Constantin Roibu.