Acuzati in nenumarate randuri de catre presa de lipsa de transparenta de care au dat dovada in activitatile militare in care sunt implicati, soldatii americani sunt vazuti in comunitatile locale din Dobrogea drept adevarati buni samariteni. Dupa ce au asteptat sute de ani sa vina americanii, locuitorii din comunele invecinate bazelor americane culeg din plin roadele colaborarii militare dintre SUA si Romania.

Pentru oamenii simpli din judetele Tulcea si Constanta conteaza mult prea putin angajamentele militare, protocoalele sau strategiile de aparare gandite de cele doua state, ei profitand din plin de implicarea militarilor americani in viata sociala a comunitatilor locale, care i-au adoptat.

22 de milioane de dolari pentru refacerea bazei militare


„Le multumesc militarilor ame­ricani ca ne-au ajutat, scutindu-ne de o serie de cheltuieli si sunt convins ca vom colabora foarte bine in continuare”, este declaratia prima­rului comunei constantene Mihail Kogalniceanu, Iosif Valer Muresan, edilul care a profitat din plin de beneficiile aduse comunei de baza americana instalata, inca din 2007, in vecinatate. Dupa ce armata ame­ricana a investit 22 de milioane de dolari pentru refacerea bazei aeriene, dar si a infrastructurii din zona, soldatii s-au implicat si in viata sociala a comu­nitatii locale, care i-a primit cu bratele deschise. „Anul trecut, soldatii ame­ricani ne-au sprijinit in realizarea infrastructurii unui teren de sport, iar in iunie au achizitionat si montat un gard pentru o gradinita din comuna”, a precizat primarul, care a recunoscut ca in cazul celor doua lucrari, administratia locala nu are niciun merit. „Gradinita a constituit o oportunitate de cola­borare intre noi si Primaria Kogal­niceanu”, a declarat col. Gary Russ, comandantul Fortelor Ope­ra­tionale reunite US din baza Mihail Kogalniceanu.

Tot la Kogal­niceanu, reprezentantii US Army Europe au in plan deschiderea unei noi substatii SMURD. In plus, echipe de voluntari americani, insotiti de medici, se deplaseaza aproape lunar in mai multe comune din judetul Constanta pentru a oferi, gratuit, batranilor si nevoiasilor consultatii medicale.

Baza militara asigura locuri de munca pentru localnici


Baza americana de la Kogal­niceanu inseamna, in acelasi timp, pentru locuitorii din zona, oportu­nitatea gasirii unui loc de munca intr-o perioada de criza economica. Inca din 2007, IDS Operations, parte a prestigiosului grup britanic INDES, a devenit unul dintre principalii angajatori din zona. „Cand au inceput activitatea in baza militara, ameri­canii au adus personal din Kosovo, insa i-am convins ca romanii pot face fata cu succes slujbelor oferite de ei”, a declarat Base Opera­tions Manager la IDS, Mircea Cra­ciun. Pe langa un salariu motivant si conditii de munca decente, angajatii din cadrul bazei militare au parte si de cursuri de pregatire la locul de munca. De exemplu, in primavara acestui an, toti angajatii au luat parte la un curs gratuit de limba engleza care a avut ca scop intampinarea cerintelor mili­tarilor, care isi doresc sa colabo­reze cu oameni pregatiti la standarde ame­ricane.

„Am gasit la Kogal­ni­ceanu oameni cu abilitati de comunicare bune, ceea ce inseamna ca sunt sanse mari ca lucrurile sa se desfasoare normal”, a declarat reprezentantul IDS Operations, Dragos Moisescu. Faptul ca militarii americani colaboreaza foarte bine cu angajatii romani a fost confirmat si de Camp Managerul bazei militare de la Mihail Kogalniceanu, Jerry Fletcher, care spune ca este placut surprins de capacitatea de munca si de vointa de a invata a romanilor. „Am fost in multe locuri din lume, insa oamenii de aici sunt deosebiti”, a declarat Fletcher.

17 proiecte caritabile in aproape doi ani


Mihail Kogalniceanu nu este singura comuna care profita de pe urma americanilor veniti sa se instruiasca in Romania. Potrivit datelor oficiale facute publice de reprezentantii bazei militare de la Kogalniceanu, in ultimele 23 de luni, militarii dislocati in judetul Constanta au avut 17 proiecte pentru care s-au cheltuit intre 9.000 si 32.000 de dolari, sume care au fost asigurate prin intermediul Amba­sadei SUA la Bucuresti. Proiectele au vizat, in principal, renovarea unor unitati scolare sau medicale. In urma cu mai putin de o luna, autoritatile din comuna Sacele au participat la inaugurarea unei gradinite ridicate cu sprijinul soldatilor americani, in urma unei investitii de 32.000 de dolari. Profitand de generozitatea soldatilor, majoritatea primarilor din apropierea bazei militare le-au pus la dispozitie o lista cu obiective care necesita reabilitare sau care se afla in stadiul de proiect din care americanii aleg viitoarele obiective pe care le vor sponsoriza. In luna mai, soldatii americani au anuntat finalizarea lucrarilor de reabilitare la Gradinita nr. 2 din satul Corbu. In acest proiect, Batalionul Naval Mobil de Constructii din Mississippi a alocat aproximativ 20.000 de dolari, banii fiind folositi pentru moder­nizarea unei cladiri vechi si pentru dotarea acesteia cu echipamente moderne. In acelasi timp, in prima­vara acestui an, Comandamentul Fortei Intrunite Est de la Centrul Administrativ Mihail Kogalniceanu din cadrul fortelor militare americane a taiat panglica inaugurala a unui nou corp al cladirii Cresei 20 din orasul Navodari. Investitia a fost estimata la 25.000 de dolari si a constat in lucrari de modernizare si de dotare, care au dus la dublarea locurilor din cresa. O alta lucrare caritabila a soldatilor ame­ricani a fost in localitatea constan­teana Sinoe, unde a fost inaugurat un dispensar dotat cu mobilier si aparatura moderna. Reprezentantii bazei americane au declarat ca astfel de investitii vor continua pana la sfarsitul anului si ca acestea ar putea fi extinse si in cazul localitatilor Fetesti si Babadag. In cele doua locatii, primele investitii urmeaza sa fie rea­lizate pentru imbunatatirea infra­struc­turii de transport si utilitati, ce deserveste unitatile care ar putea sa gazduiasca noi baze americane.

„Ocupatia americana”  are si o alta fata


Venirea americanilor nu a insem­nat numai lapte si miere. Zvonul ca, din toamna acestui an, baza militara din apropierea comunei Corbu va intra in custodia armatei americane a stricat ploile samsarilor de terenuri din zona si asa grav afectati de criza financiara. Posibi­litatea ca plaja si terenurile din zona sa intre intr-un regim sever de interdictie, specific zonelor de securitate militara, a alungat si ultimii clienti ai celor care sperau sa se imbogateasca din van­zarea unor suprafete mari de teren. La Corbu se afla una dintre ultimele plaje salbatice de pe litoralul roma­nesc, iar numarul celor care ar fi fost dispusi sa cumpere un teren aici pentru o viitoare investitie turistica era destul de mare la sfarsitul anului trecut. Pe de alta parte, desi aparent inofensive, exista voci care spun ca toate activitatile caritabile desfasurate de americani au un puternic iz propagandist si ca, in realitate, mascheaza lipsa de transparenta de care dau dovada militarii in relatia cu societatea civila atunci cand vine vorba de activitatea lor propriu-zisa din Romania. Presa a vorbit, in nenumarate randuri, de informatiile care trec prin mai multe filtre inainte de a ajunge la urechile opiniei publice, dar si de modul in care se eschiveaza autoritatile americane atunci cand vine vorba de un dialog deschis despre suplimentarea efec­tivelor militare din Romania. De exemplu, la finalul celei de-a treia Reuniuni a Comitetului mixt romano-american, oficialii romani ai Minis­terului Apararii Nationale si ai Ministerului Administratiei si Inter­nelor s-au intalnit cu ofiterii americani la Babadag si Constanta, dar nimeni nu a facut public subiectul oficial al discutiilor.


Exercitiu militar de amploare la sfarsitul verii


Surse din cadrul Ministerului Apararii Nationale sustin ca oficialii au mascat detaliile organizatorice ale urmatorului exercitiu militar romano-american, care se va desfasura la sfarsitul verii, in judetele Tulcea si Constanta, in spatele unor actiuni caritabile care au vizat distribuirea de ochelari batranilor.

Asa se face ca locuitorii judetelor Tulcea si Constanta nu cunosc amploarea exercitiilor militare care se vor desfasura in apropierea unor zone locuite. „Vom realiza o buna comunicare cu cetatenii din zona Poligonului de Instructie Babadag, pentru ca vrem sa ne asiguram ca populatia va constientiza ca, in apropiere, se vor deplasa vehicule de lupta blindate pe timpul desfasurarii exercitiului“, ne-a linistit totusi colonelul Gary R. Russ, comandantul american al exercitiului. Statele Unite vor trimite, in aceasta vara, blindate de tip Stryker si militari in Romania si Bulgaria, pentru a se antrena alaturi de soldatii americani. Antrenamentele vor incepe la inceputul lunii august, cu aproximativ 450 de militari americani impreuna cu militari romani si bulgari. Pregatirea se va derula in trei etape de cate 21 de zile, pana la sfarsitul lunii octombrie. „Vom face schimb de idei cu privire la tactici, tehnici si proceduri si la doctrina comuna”, a declarat maiorul Jon Pendell, purtatorul de cuvant al Regimentului 2 Cavalerie. In urma cu cateva zile, primul detasament de soldati americani din cadrul Regimentului 2 Cavalerie Stryker a sosit esalonat la baza militara Mihail Kogalniceanu la bordul a doua aeronave de tip C-130 Hercules. Acestia vor planifica exercitiul romano-american „Joint Task Force-East Rotation, 2009” care va viza cunoasterea si familiarizarea reciproca cu armamentul individual ale structurilor participante.