Actorul american George Clooney a fost arestat, vineri, la Washington, in timp ce manifesta in fata ambasadei Sudanului, unde protesta fata de crimele de razboi comise, in opinia sa, de administratia de la Khartoum in partea de sud a acestei tari. Clooney a fost eliberat dupa cateva ore, dupa ce a platit o cautiune de 100 de dolari.


In fata foarte numeroaselor de camere de luat vedere, vedeta americana a explicat ca doreste ca guvernul sudanez sa autorizeze comunitatii internationale sa trimita ajutoare umanitare „inainte ca totul sa devina cea mai grava criza umanitara de pe suprafata pamantului”.

„Mai cerem un lucru foarte simplu: ca guvernul e la Khartoum sa inceteze sa mai ucida, femei, barbati si copii nevinovati”, a lansat actorul, precizand ca scopul prezentei lui acolo „este de a atrage atentia asupra Sudanului. Iar una din metode este de a te lasa arestat”, a adagat Clooney alaturi de tatal sau.

Clooney a intreprins, recent, o misiune la Kordofan-Sud, un stat din Sudan, unde luptele dintre armata regimului de la Khartum si rebelii favorabili unificarii cu Sudanul de Sud au infometat populatia.

La intoarcerea in Statele Unite, el a declarat ca fortele armate sudaneze comit „crime de razboi”, atacand civilii din aceastta regiune.

Potrivit TMZ.com, starul de la Hollywood ar fi fost arestat pentru ca ar fi depasit intentionat o banda de protectie instalata de politia americana in fata ambasadei Sudanului, gest considerat infractiune de legislatia SUA.

Intrebat, la scurt timp cum a fost dupa gratii, Clooney a spus : "Foarte greu, va puteti imagina. Ati fost vreodata intr-o celula cu tipii aia?", a raspuns glumind actorul.

George Clooney si-a castigat renumele ca actor, producator, producator executiv, scenarist si regizor. Fiul unui jurnalist, Clooney este un partizan foarte activ al Primului Amendament si, totodata, un activist dedicat cauzelor umanitare. In loc sa-si limiteze actiunile devenind politician, George Clooney spune ca prefera actele caritabile, care includ si campaniile care au scopul de a atrage atentia comunitatii internationale asupra referendumului istoric organizat recent in Sudan prin care provincia din sudul acestei tari, cu o populatie majoritar crestina, a devenit un stat independent.

In 2006, George Clooney a primit trei nominalizari la premiile Oscar - pentru cea mai buna regie, cel mai bun scenariu original (impreuna cu Grant Heslov), pentru "Noapte buna si noroc/ Good Night and Good Luck", si pentru cel mai bun rol secundar, in "Syriana", pentru care a si primit un trofeu din partea Academiei de film americane. Aceasta a fost pentru prima data in istoria Oscarurilor cand cineva a fost nominalizat in acelasi an pentru interpretare si regie, pentru doua filme diferite.

Pentru rolul din "Syriana", George Clooney a castigat si Globul de Aur. De atunci, el a mai fost nominalizat de trei ori la Oscar, la categoria "cel mai bun rol principal", pentru "Michael Clayton", "Sus, in aer/ Up in the Air" si "Descendentii/ The Descendants" (la gala premiilor Oscar din acest an). Actorul american a fost nominalizat in 2012 si la categoria "cel mai bun scenariu adaptat" pentru scenariul filmului "Ziua tradatorilor/ The Ides of March".

Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca in Sudan au murit aproximativ 300.000 de persoane, iar 2,7 milioane sunt refugiati, de la inceputul conflictului din Darfur, in 2003.