Criteriile de aderare la zona euro ar putea deveni atât de complicate încât aderarea statelor să fie posibilă numai pe termen lung, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la o conferinţă privind Piaţa Unică.


'Există riscul ca în momentul în care vor dori să adere la zona euro, criteriile să devină atât de complicate, încât aderarea să fie posibilă doar pe termen foarte lung. Dorim, de asemenea, clarificarea condiţiilor şi criteriilor de aderare la mecanismul unic de supraveghere, la Uniunea Bancară Europeană, ale statelor care nu au aderat la zona euro', a afirmat Leonard Orban.

De asemenea, acesta a precizat că este necesară o clarificare a criteriilor prin care statele non-euro pot adera la Uniunea Bancară.

'Suntem interesaţi de modul în care statele non-euro pot participa la menţinerea integrităţii pieţei unice. Nu pot să nu remarc anumite evoluţii: pe de o parte, la începutul crizei am asistat la manifestări de tip izolaţionist. Acum asistăm la un alt tip de pricol: criza din zona euro şi nevoia de a consolida zona euro. Pe de altă parte există un mare risc pentru statele care nu sunt în zona euro. Riscul este ca ele să rămână la periferia UE. Sperăm ca UE să vină cu o propunere care să evite separarea în două sau mai multe grupe', a adăugat Orban.

Oficialul a menţionat că România a susţinut constant demersurile de aprofundare ale pieţei interne. 'Izolarea şi protecţionismul nu sunt în niciun caz un răspuns viabil în Uniunea pe care dorim să o construim', a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.