Daca licitatia organizata in aceasta vara de Ministerul Sanatatii privind achizitia celor cinci roboti medicali „Da Vinci“ nu a avut sorti de izbanda, afacerea de 10 milioane de euro se afla in derulare. Asadar, banii pentru un astfel de aparat medical, destinat Spitalului Municipal Cluj, doua milioane de euro, zac de mai bine de doua luni in Trezoreria statului, fara ca robotul „Da Vinci“ sa iasa la iveala. Despre aceasta afacere, nici oficialii de la Sanatate, dar nici premierul Boc, nu au date concrete.

Afacerea robotilor chirurgicali de tipul „Da Vinci“ a fost pusa la adapost de catre Ministerul Sanatatii, chiar daca in vara a fost anulata licitatia pentru achizitia a cinci astfel de aparate me­di­cale a caror valoare atinge suma de 10 mi­li­oa­ne de euro. Daca atunci MS, condus de Ion Bazac, sustinea ca aceasta suma „va fi redi­rec­tio­nata spre alte prioritati”, pe 30 septembrie 2009, cu o zi inainte de schimbarea conducerii MS, la Directia Judeteana de Sanatate Publica Cluj-Napoca ajunge fila de buget in valoare de 10,2 mil. lei (2,4 milioane euro) cu desti­natia chi­rurgie robotizata.

Respectiva fila de buget alo­cata din „venituri proprii accize“, mai exact din taxa de viciu a Ministerului Sanatatii, a fost re­par­tizata Spitalului Municipal din Cluj-Na­poca, desi pe lista de asteptare se afla de luni bune la Clinica de Urologie si Trans­plant Renal din acelasi oras. Mai  mult, la Clini­ca de Trans­plant, operatiunile pentru im­ple­men­tarea pro­iectului „Da Vinci“ erau puse la punct in cele mai mici detalii - de la spe­cia­li­za­rea per­so­nalului medical si pana la obtinerea fon­durilor pentru intretinerea acestui sofisticat apa­rat medical.

Chiar daca ofera mai mult confort pacientilor si o mai mare siguranta ac­tului medical, o astfel de operatie ajunge sa cos­te peste 9.000 de lei, materialele utilizate fiind de unica folo­sin­ta. „Nu stiu nimic despre acest as­pect, dar ma voi informa“, a declarat pentru „Fi­nan­ciarul“ premierul interimar Emil Boc, in timp ce interimarul de la Sanatate a preferat sa arunce pisica in ograda secretarului de stat Streinu Cercel, strain la randul sau de soarta robotilor „Da Vinci“. Singurul care incearca sa faca lumina in acest caz este ministrul desem­nat al Sanatatii, Anton Irimie. „In doua zile vom scoate robotul de la Cluj la lumina“, a promis Iri­mie. Minis­terul Sanatatii anunta pe 14 iulie ca nu va mai achizitiona roboti chirurgicali, deoa­rece la li­ci­tatie s-a prezentat un singur ofer­tant, cu o oferta disproportionata, iar suma de 10 milioane de euro alocata va fi redirectionata spre alte pri­oritati.

In incercarea „Financiarul“ de a afla mai multe amanunte, singurul ofer­tant, tinut la secret de Ministerul Sanatatii, com­pania SofMe­dica, prefera politica strutului, explicandu-se sec: „Nu se mai fac programari pentru au­diente“. In Mai multe detalii in editia „Financiarul“ de maine.