Ilinca a aflat, la 38 de ani, că singura modalitate de a avea un copil este fertilizarea in vitro. După discuţii amănunţite, atât cu medicul, dar, mai ales, cu partenerul de viaţă, Ilinca s-a adresat unei clinici private. După câteva încercări, a reuşit să ducă la bun sfârşit sarcina. Ea a beneficiat astfel de serviciile celui mai dinamic sector medical de pe piaţa locală: cel al reproducerii umane asistate. Estimat la 6 milioane de euro şi aproape inexistent acum 10 ani, în România, acest segment uluitor al medicinei, este abia la început şi promite să se extindă rapid. Cererea pentru acest tip de servicii medicale a crescut constant în ultimii ani şi, în condiţiile în care preţurile sunt destul de piperate în străinătate, se pare că tot mai mulţi străini îşi îndreaptă atenţia către România.

În iulie 1978, s-a născut primul copil prin intermediul fertilizării in vitro (FIV), Louise Brown, în Marea Britanie. Medicul care dezvoltase această procedură, Sir Robert Geoffrey Edwards, punea în acel moment bazele unui segment medical ce avea să evolueze treptat şi să cunoască un adevărat boom, după anul 2000. „La nivel mondial, piaţa fertilizării in vitro a fost mai mult experimentală în anii ’80, a crescut destul de repede în anii ’90 şi a cunoscut o explozie după 2.000, datorită avansului tehnologic şi cunoştinţelor acumulate. Având în vedere că unul din şase cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate, conform statisticilor europene, vorbim despre o piaţă cu un potenţial uriaş de dezvoltare”, explică Laura Dracea, director medical în cadrul clinicii Gynera, unul dintre principalii jucători din această piaţă, unde se iniţiază anual aproximativ 300 de proceduri FIV. Potrivit statisticilor, peste 5 milioane de copii s-au născut din 1978 și până acum, cu ajutorul fertilizării in vitro, iar cererea pentru această procedură este în continuă creştere. Acest lucru este demonstrat de cele peste 1.000 de clinici existente în Europa, la nivelul anului 2011.

Punctul de referinţă rămâne Israel, ţara cu cel mai mare număr anual de proceduri FIV. În 2011, s-au realizat 28.000 de astfel de proceduri doar în această ţară, rata de succes situându-se peste media mondială de 35%.

Fenomenul este uşor de explicat: statul israelian suportă toate cheltuielile aferente acestor proceduri, pentru 2 copii în fiecare familie. Investiţiile constante şi experienţa dobândită în acest domeniu al medicinei îi determină pe foarte mulţi medici din întreaga lume să urmeze cursuri de specializare în spitalele şi clinicile din Israel. În ceea ce priveşte preţul unei proceduri FIV, ministerul israelian al sănătăţii îl plasează la aproximativ 3.000 de euro, dar sunt voci care spun că procedura este mai scumpă.

Piaţa din România

Dezvoltarea puternică din ultimii ani a sectorului medical privat a adus schimbări pe segmentul clinicilor de fertilizare in vitro din România, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale medicinei moderne. Până în 2010, în România funcţionau 10 clinici specializate în tehnici de reproducere umană asistată. Astăzi, există aproximativ 25 de clinici, dintre care patru raportează peste 200 de proceduri FIV anual. Liderul pieţei rămâne, însă, Spitalul „Panait Sîrbu”, cunoscut sub numele de Maternitatea Giuleşti. În ceea ce priveşte numărul copiilor născuţi cu ajutorul acestei proceduri medicale, în 2009 acesta era de aproximativ 200, pentru ca, un an mai târziu, să crească la 250, conform datelor Agenţiei Naţionale de Transplant, dintr-un total de puţin peste 200.000 de copii născuţi în România. Pentru 2012, specialiştii estimează că peste 300 de copii se vor naşte prin intermediul procedurilor FIV. „Antreprenorii au simţit potenţialul acestei pieţe, iar oamenii au început să aibă mai multă încredere în aceste proceduri, fiind acum şi mai bine informaţi. Fără îndoială, nevoia pentru astfel de servicii este în creştere, în condiţiile în care stilul de viaţă modern sau amânarea întemeierii unei familii, sunt factori care cresc riscul de infertilitate. Peste 15% din cupluri au probleme de fertilitate şi tendinţa pare să urmeze un trend ascendent. Pe de altă parte, accesul la tratamente este limitat încă de preţuri”, explică directorul medical în cadrul clinicii Gynera. Pentru a pune pe picioare o astfel de afacere, e nevoie de minim 250.000-300.000 de euro. Cheltuielile aferente spaţiilor destinate pacienţilor sau procedurilor sunt completate de cele necesare achiziţionării de echipamente. „Foarte importante sunt cheltuielile cu personalul, în contextul în care e nevoie de specializări în afara ţării pentru acest segment. Meseria de embriolog, de exemplu, este una de nişă. În cadrul spitalului am organizat sesiuni de training cu un embriolog adus din străinătate”, spune Dragoş Albu, medic primar Obstetrică-Ginecologie în cadrul MedLife.

Perspective bune

„Privit global, acest domeniu este încă la început în România. Spun aceasta deoarece majoritatea clinicilor au apărut recent, în ultimii 2-3 ani, şi au o experienţă limitată, din cauza numărului redus de proceduri. Nu acelaşi lucru se poate spune despre tehnică. Dotarea este în general la nivel cel puţin mediu, dar există pe piaţă şi cele mai avansate tehnologii, apărute foarte recent şi prezente în foarte puţine centre europene. Rezultatele, însă, depind de foarte mulţi factori, care trebuie să conlucreze coerent şi unitar. Tehnologia de top este subordonată factorului uman, la rândul său foarte complex, în contextul în care mai mulţi specialişti îşi pun amprenta în mod decisiv asupra diferitelor etape ale tratamentului. Succesul depinde, în mare măsură, de pregătire, experienţă şi «un al şaselea simţ» care trebuie să existe la nivel de echipă”, explică Laura Dracea. Aceasta spune că, pentru a obţine profit, în cadrul unei clinici trebuie efectuate minim 100 de proceduri FIV pe an, în contextul în care investiţiile aferente unei astfel de afaceri sunt de sute de mii de euro.

Preţul corect

În România, preţurile aferente unei proceduri de fertilizare in vitro sunt printre cele mai mici din Europa sau chiar din lume, la ora actuală. Acestea pleacă de la 2.000 de euro şi ajung la 4.000 de euro. În aceste preţuri sunt incluse atât partea de tratament, cât şi procedura în sine. Preţul este perceput indiferent dacă procedura reuşeşte sau nu, iar un ciclu nou are, în majoritatea cazurilor, acelaşi preţ ca primul. „În ţări precum Belgia sau Italia, o procedură FIV costă undeva la 4.000 de euro. Dar acolo medicamentele sunt decontate de casa de asigurări, iar în Belgia, de exemplu, statul decontează în totalitate câteva proceduri”, spune Andreea Velişcu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie în cadrul spitalului „Panait Sîrbu”. Printre cele mai scumpe ţări, din punct de vedere al FIV, sunt Statele Unite şi Marea Britanie, unde o astfel de procedură costă peste 15.000 de dolari. Preţurile ridicate din aceste ţări, dar şi din Europa Occidentală, determină tot mai multe persoane să îşi îndrepte atenţia către România. „În cele mai multe cazuri, cei care vin urmează recomandarea unei cunoştinţe care le-a vorbit despre reuşitele din România. Ştiu cupluri din Israel, Germania sau Canada, care au venit în România pentru a urma procedurile de fertilizare in vitro. Motivele se referă atât la calitatea actului medical, cât şi la costuri”, subliniază Velişcu. Fenomenul este abia la început, însă potenţialul de dezvoltare este mare, acest tip de turism medical fiind benefic şi altor sectoare economice, în contextul cheltuielilor cu transportul şi cazarea.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat de statul român celor care au probleme de infertilitate, în 2011 a fost lansat programul de fertilizare in vitro, pentru care au fost alocaţi 4 milioane de lei. Pentru a intra în program trebuie îndeplinite o serie de condiţii de eligibilitate, Ministerul Sănătăţii susţinând financiar o sigură procedură de fertilizare, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere. „Lucrurile se desfăşoară greoi, în cadrul programului. Am depus printre primii un dosar, acesta a fost aprobat peste un an, iar în momentul ăsta sunt 5 cazuri aprobate. Iniţiativa este foarte bună, însă acesta se desfăşoară foarte lent”, spune Dragoş Albu. MedLife a fost admis în programul naţional de fertilizare in vitro și embriotransfer la finele lui 2011. Conform proiectului noii legi a sănătăţii, procedurile de fertilizare in vitro nu vor mai fi decontate din Fondul naţional de asigurări obligatorii de sănătate.

Rata de succes


Specialiştii spun că, în acest moment, cel mai eficient şi avansat procedeu de reproducere asistată este fertilizarea in vitro, cu o rată medie de succes la nivel european de 35%. Rata de succes se referă la şansa unui ciclu de tratament de a se finaliza cu o sarcina dusă până la capăt, iar pentru un cuplu poate fi nevoie, în medie, de trei cicluri de tratament. Alte proceduri asociate fertilizării in vitro sunt cele care implică micromanipularea celulelor sexuale și embrionilor (injectare intracitoplasmică a spermatozoidului ICSI, ecloziunea asistată – assisted hatching), transferul intrauterin de embrioni crioprezervaţi, crioprezervarea spermei sau a ovulelor, utilizarea de spermatozoizi recoltaţi chirurgical, ovule donate sau mamă surogat. „Infertilitatea este un subiect aflat în continuă cercetare. Nimeni nu a reuşit până acum să înţeleagă în totalitate cauzele care ne împiedică să avem copii. Avem, aşadar, cauze masculine, feminine şi 25% cazuri în care nu putem identifica o cauză, în contextul în care ambii sunt clinic sănătoşi”, explică Andreea Velişcu. Alte proceduri mai simple, dar cu șanse mai mici de succes, sunt tratamentele hormonale pentru inducerea ovulaţiei, cu șanse lunare de 5-15%, sau inseminarea intrauterină (4-10% rata europeană de succes).

Cea mai bună decizie

Foarte mulţi dintre medicii care lucrează în domeniul reproducerii umane asistate spun că starea psihică a celor care sunt implicaţi în astfel de procese este un element cheie pentru reușita procedurii. Nu puţine sunt cazurile în care femei care au devenit mame cu ajutorul FIV, sau după ce au înfiat un copil, au rămas însărcinate după aceea în mod natural. „Dincolo de adevărul, adeseori ignorat, că multe cazuri de infertilitate feminină au origine psihică (în absenţa unor disfuncţii organice care ar putea face dificilă sau imposibilă concepţia naturală), în cazul acestor proceduri delicate, succesul lor depinde în mare măsură de starea de bine psihic a ambilor partener. Un cuplu care ajunge să apeleze la FIV sau la alt tip de fertilizare are deja în spate o istorie de câţiva ani suficient de tensionată pentru a-i pune la încercare stabilitatea. Până la FIV fiecare dintre parteneri începe, aproape inevitabil, să-și pună la îndoială valoarea proprie în cuplu, imaginea de sine, dragostea pe care i-o poartă celalalt”, subliniază Simona Mudava, medic psihiatru și psihoterpeut. Astfel, decizia de a investiga eventualele probleme de fertilitate este în sine destul de dificilă, mai ales pentru bărbaţi. De aceea, echipa medicală ar trebui să aibă în componenţă un psihoterapeut care să recomande, atunci când este cazul, abordarea potrivită, având în vedere că nici costurile nu sunt de neglijat.


TOP ŢĂRI EUROPENE ÎN FUNCŢIE DE NUMĂRUL PROCEDURILOR FIV:

Franţa........................... (>75.000)
Germania.....................(> 68.000)
Spania......................... (> 55.000)
Marea Britanie............. (>54.000)
Italia............................. (>52.000)

TOP STATE CU PESTE 3% COPII NĂSCUŢI CU AJUTORUL FIV

Belgia.............. 10,5 mil. locuitori
Slovenia.......... 2 mil. locuitori
Danemarca..... 5,5 mil. locuitori
Olanda............ 16,7 mil. locuitori
Suedia............ 9,1 mil. locuitori

Clinici FIV de TOP - România:

1. Spitalul "Panait Sîrbu" - Maternitatea Giuleşti: http://panaitsarbu.ro/ -
*Bucureşti*

2. Clinica Gynera: http://www.gynera.ro/ - *Bucureşti*

3. Hyperclinica MedLife Griviţa - Bucureşti

4. Polisano - clinicapolisano.ro : Sibiu

5. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă - Cluj: scju-cluj.ro

6. Centrul Medical HitMed - Craiova: invitro.ro

7. Clinica Omini - Iaşi: ominiclinic.ro

8. Spitalul Athena - Timişoara: athenahospital.ro

9. Clinica Euromaterna - Constanţa: euromaterna.ro

10. Clinica Vivamed - Braşov: vivamed.ro