Cine ar fi crezut ca la doar cativa kilometri de orasul Brasov se afla cel mai important producator de servetele din Romania. Mai precis, in localitatea Cristian. Pe drumul national 73 B, pe partea stanga cum vii din Brasov, se afla o cladire care, privita din strada, pare cat se poate de „normala”. Dar, pe masura ce te apropii de ea realizezi ca de fapt este o fabricuta cu o suprafata de cateva sute de metri patrati. Bine, si ce-i cu asta ne-am putea intreba? In fapt, aceasta cladire „ascunde” o afacere de familie, una dintre putinele care prospera pe timp de criza. Patronii sunt doi soti, Claudiu si Nicoleta Puchin, el are 37 de ani, ea - 35.

Pana sa demareze afacerile cu servetele si hartie igienica in anul 2002, amandoi au fost profesori. El preda la liceu, ea asis­tent universitar, dar si contabil la o fabrica de produse din carton. „Aveam amandoi cate doua-trei joburi, dar nu ne ajungeau banii si ne-am gandit sa incepem o afacere”, ni se destainuie Nicoleta Puchin. „Si am vazut noi ca, pe vremea aceea, la sfar­situl anilor ‘90, hartia igienica era doar un «ceva» roz si foarte urat. Si atunci ne-am gan­dit sa incepem o afacere cu hartie igie­nica. Am studiat piata, ne-am intalnit cu un producator din industria de profil care ne-a sfatuit sa ne apucam de o afacere cu serve­tele. Si asta am facut”, explica Nicoleta.


Cota de piata de 40%


In doar cativa ani, SC Rom Paper SRL, firma condusa de Nicoleta si Claudiu Puchin, a ajuns sa aiba o cota de 30% pe piata servetelelor de masa si de 40% pe cea a servetelelor la cutie din Romania. „Sigur, nu ne-a fost usor. Am inceput cu un utilaj pentru care ne-am imprumutat de la rude cu o mie de dolari. Ne-am dezvoltat incepand cu anul 2004, cand am accesat 50.000 de euro din fonduri europene nerambur­sabile. Din acesti bani am cumparat doua utilaje, unul de produs servetele si unul pentru hartie igienica. Si, usor-usor, avand o productie mica la inceput, am intrat pe piata”, spune cu un aer nostalgic Nicoleta Puchin. Ea a tinut sa preci­zeze ca dupa ce a obtinut banii euro­peni, atat ea cat si sotul ei au renuntat la vechile profesii.

„Adevarata intrare pe piata s-a produs cand am inceput sa lucram cu marile retele de retail. Practic, pot sa spun ca am crescut in paralel cu ei”, simte nevoia sa comple­teze Claudiu Puchin. A urmat achizi­tio­narea de noi masini de produs servetele si hartie igienica, 10 in total in acest moment. „Fabrica am inaugurat-o in 2006, iar in 2010 am mai luat din fonduri europene inca 200.000 de euro doar pentru achizitio­na­rea de utilaje”, spune doamna Pu­chin. Tot la capitolul „utilaje” cei doi soti sunt foarte mandri de faptul ca detin  cea mai moderna masina de impachetat servetele din Europa Centrala si de Est, cu un randament de ordinul sutelor de cutii pe ora.


Povestea creditului 


Rom Paper fabrica peste 100 de produse pe care le exporta in mai multe tari, precum Cehia, Slovacia sau Repu­blica Moldova.

„Producem servetele pentru toti marii retaileri din Romania. Adica pentru Carrefour, Cora, Metro, Selgros, Auchan si Lidl. Acum, pentru a mari productia am investit in utilaje de ambalat automate. Si vreau sa spun ca suntem cel mai mare producator de servetele din Romania care foloseste numai utilaje produse in UE, si nu in China. Suntem o firma care a crescut in plina criza si creste in continuare”, spune cu un aer mandru Claudiu Puchin.

Nu am putut sa nu-l intrebam ce banca i-a acordat acum, pe timp de criza, imprumu­turile necesare investitiilor. „Cautam finan­tare pentru accesarea fondurilor europene si am fost la mai multe banci comerciale. Problema este ca cereau garantii ferme si foarte mari, lucru cam greu de realizat pe timp de criza. Si atunci a aparut varianta EximBank.
O banca ce oferea garantii din partea statului. Chiar daca la inceput am avut o retinere, fiind o banca de stat, mai tarziu am constatat ca lucram mai bine decat cu o banca privata. Practic, colaborarea cu EximBank am inceput-o cu o finantare de 364.000 de lei cu dobanda subventionata, denumita «credit pentru femeia antrepre­nor». Apoi am mai luat un credit de investitii si o linie de credit de 1,5 milioane de lei”, ne-a explicat Claudiu Puchin.

Sotia sa a tinut sa completeze: „Chiar acum facem o documentatie pentru un impru­mut la EximBank de 120.000 de euro pentru utilaje. Mai vrem sa facem un credit de 200.000 de euro in toamna pentru extinderea halei”. 

Pe langa toate aceste facilitati, societatea este client al EximBank si pentru com­pensarea de dobanda, prin care orice socie­tate comerciala poate recupera pana la 50% din dobanda platita la creditele de investitii contractate in lei.