Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, ca serie bruta, a scazut anul trecut cu 6,6% fata de nivelul din 2009 si cu 8,3% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, din cauza reducerilor consemnate in activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-19,4% serie bruta, -19,6% serie ajustata) si in comertul cu autovehicule (-10,8% si -12,3%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe de alta parte, afacerile din servicii de piata prestate populatiei au crescut cu 13,7%, ca serie bruta, si cu 12,6% ca serie ajustata.
 
In decembrie 2010, fata de noiembrie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a inregistrat o scadere cu 7,7%, datorata comertului cu piese si accesorii pentru autovehicule (-15,9%), comertului cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (-11,9%), comertului cu autovehicule (-3,8%) si activitatilor de intretinere si reparare a autovehiculelor (-2,7%). Ca serie ajustata, indicatorul a scazut cu 4,4%.
 
In acelasi timp, afacerile din serviciile de piata prestate populatiei au inregistrat o crestere cu 0,7% ca serie bruta, provenita de la jocurile de noroc (+5,4%), de la activitati ale agentiilor turistice si tour-operatorilor (+3,9%) si de la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (+2,4%). Scaderi s-au inregistrat la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (-2,7%), activitati de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (-2,3%) si la alte activitati (-2%).
 
Ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate populatiei, in decembrie 2010 fata de luna precedenta, s-a redus cu 1,7%.
 
Comparativ cu decembrie 2009, in aceeasi luna de anul trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu autovehicule si motociclete a crescut atat ca serie bruta, cu 5,2%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 3,3%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei s-a majorat in perioada analizata cu 17,6% ca serie bruta si cu 14,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.