Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor, a crescut in primele doua luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, atat ca serie bruta, cu 5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 5,2%.


Indicatorul serie bruta a fost influentat de cresterea de 11,7% inregistrata de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, precum si de majorarile vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (5,2%) si de produse nealimentare (1,8%).

Ca serie bruta comertul cu carburanti a avansat cu 11,8%, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au urcat cu 5,7%, iar cele de produse nealimentare cu 2,3%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In februarie, comparativ cu prima luna a anului, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut pe ansamblu cu 1,7%, ca serie bruta, ca urmare a scaderilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (5,2%) si la comertul carburanti (4,9%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 5%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in februarie 2012, comparativ cu luna precedenta, comertul a scazut cu 2,5%, evolutie determinata de scaderea inregistrata de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, in magazine specializate (7,2%) si de vanzarile de produse nealimentare (5%). Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 2,9%.

Fata de februarie 2011 afacerile din comertul cu amanuntul au crescut cu 1,3% ca serie bruta si cu 3% ajustat.