Criza economica a redus sensibil consumul de gaze din Romania in sectorul industrial in 2009. Din aceasta cauza, importurile din Rusia s-au diminuat pentru ca preturile acestora sunt superioare celor din productia interna. Victimele acestui fenomen sunt cele doua companii intermediare - Wintershall si Imex Oil.

Consumul de gaze din Romania a scazut in 2009 cu pana la 20%, pe fondul inchiderii unor unitati industriale ca efect al crizei economice. Din acest motiv, oferta de gaze produse in Ro­ma­nia a crescut, fapt ce a diminuat impor­turile din Rusia, mult mai scumpe. Astfel, cele doua companii care interme­diaza gaze rusesti, Wintershall si Imex Oil, au inregistrat afaceri cu 60% mai mici in perioada ianuarie-octombrie 2009 fata de primele 10 luni ale lui 2008.

In urma cu doi ani, societatile in cauza au inregistrat venituri cumulate de aproa­pe 1,5 miliarde de dolari, iar in 2009 acestea au coborat pana la aproape 650 de milioane de dolari. Scaderea va fi si mai mare daca intentiile autoritatilor ro­mane de a aproviziona consumul cas­nic si apoi pe cel industrial doar cu gaze din productie interna se vor materializa. Acest deziderat l-a facut public anul tre­cut ministrul Economiei, Adriean Videa­nu. Companiile avantajate de aceasta masura sunt Petrom, societate controlata de austriecii de la OMV, si Romgaz, aflata in proprietatea statului roman.

Ca raspuns la redirectionarea consumului doar catre gazul intern, reprezentantii Wintershall spun ca securitatea furni­za­rii va fi periclitata. „Acest tratament pre­fe­rential pentru gazul de pe piata interna poate pune in cele din urma in pericol securitatea furnizarii cu gaze a tarii. Este indiscutabil ca industria interna trebuie protejata si ca masurile guvernamentale sunt necesare pentru a depasi aceasta criza economica, insa un asemenea tratament preferential unila­te­ral acordat uneia dintre parti poate pune in pericol contractele de furnizare pe termen lung”, a declarat pentru „Financiarul” Serban Stanescu, direc­to­rul general al WIEE Romania, companie la care Wintershall este actionar.

Capital rusesc


Afacerile Wintershall si Imex Oil tindeau catre doua miliarde de euro pe an pana la declansarea crizei, pentru ca o treime din consumul intern de gaze era asigurat de gazul rusesc. In  2009, pon­derea importurilor s-a diminuat in lunile de vara chiar si pana la 5%-6% in conditiile unei cereri mai mici decat in anii trecuti. Intercalarea acestor inter­me­diari pe lantul producator, adica Gaz­prom, si consumator, in speta com­pa­­niile din Romania, a fost dorinta expresa a rusilor.

De altfel, capitalul rusesc in cele doua societati interme­dia­re are o com­ponenta majora. Actionarii Wintershall sunt concernul chimic german BASF AG si Gazprom, iar Imex Oil este detinut de omul de afaceri rus Vitali Matsitski, proprietarul combina­tu­lui de aluminiu Alro Slatina. Potrivit Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Imex Oil practica preturi mai mici decat Winter­shall, dar importul lunar curent este de aproximativ 2,5 ori mai mic. Principalul beneficiar al  gazului adus de Imex este Ioan Niculae, cel care detine combi­na­tele de ingrasaminte chi­mice Donaw­chem, Amurco si Azochim. Cei mai importanti clienti interni ai Wintershall sunt Romgaz, GDF-Suez si E.ON Gaz. Compania intermediaza gazul prin joint-venture-ul WIEE.

Masuri anticriza


Potrivit lui Serban Stanescu, WIEE a luat cateva masuri pentru depasirea mo­me­ntului dificil, si anume o flexibilitate mai mare a acordurilor pentru stabilirea preturilor si ajustarea schemei de con­ducte de gaze naturale. Pe parcursul anului trecut, pretul la gazul de import a scazut la jumatate.

Daca la inceputul lui 2009 gazul din import costa 46,5 dolari/MWh, in august acesta a ajuns la nivelul de 25,9 dolari/MWh. Oficialul WIEE sustine ca pentru acest an diver­si­ficarea aprovizionarii cu gaze naturale o constituie noua conducta Szeged-Arad, care va fi operationala din ianuarie. Prin aceasta investitie se va putea asigura atat importul, cat si exportul de gaze natu­rale, fiind prima de acest fel in Romania.