Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a finalizat activitatea de verificare a listelor electorale utilizate la referendumul naţional din 29 iulie 2012. Au fost identificate 55.600 de cazuri de inregistrari multiple. Rezultatul a fost trimise spre verificare Parchetului pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de urmariri penale. 


In comunicatul publicat in acest sens, AEP reaminteşte că, potrivit legislaţiei în vigoare, are obligaţia de a verifica listele electorale pentru depistarea unor posibile cazuri de vot multiplu (acelaşi Cod Numeric Personal apare de două sau mai multe ori în listele electorale). Documentul subliniaza că, după culegerea de date textuale atât din listele electorale permanente, cât şi din listele electorale suplimentare şi popularea bazei de date cu informaţiile preluate, s-a interogat baza de date în vederea identificării posibilelor cazuri de vot multiplu (înregistrări/ semnături ale aceluiaşi alegător pe mai multe liste); această operaţie a constat în verificarea dublei corespondenţe a CNP-urilor aflate pe listele permanente cu cele aflate pe listele suplimentare, precum şi în verificarea dublei corespondenţe a CNP-urilor aflate doar pe listele suplimentare.

Daca un CNP aflat pe lista permanentă se regăsea în lista de vot suplimentară s-a verificat existenţa semnăturii atât pe lista permanentă, cât şi pe cea suplimentară. În cazul în care acelaşi CNP avea semnătura existentă atât pe lista permanentă cât şi pe cea suplimentară se bifa în baza de date, explica textul. 'Din verificările realizate pe listele permanente şi suplimentare a fost identificat un număr total de 55.660 de cazuri de înregistrări multiple (CNP-uri regăsite atât pe listele permanente cât şi pe listele suplimentare), numărul total de înregistrări afectate fiind de 118.881 (înregistrări ce conţin între una până la 18 corespondenţe între listele de vot permanente şi listele de vot suplimentare).

Din totalul de 55.660 de cazuri de înregistrări multiple un număr de 1.082 de înregistrări au avut CNP-uri invalide (cheia unică de control nu s-a putut valida sau lungimea CNP-ului era diferită de 13 cifre), pentru aceste 1.082 de înregistrări verificarea încrucişată s-a realizat după seria şi nr. CI/BI', precizează comunicatul de presă. De asemenea, printre situaţiile observate pe listele suplimentare se regăsesc un număr de 3.685 de înregistrări având semnătura lipsă şi un număr de 883 de înregistrări având rândurile tăiate. Cele 3.685 de înregistrări având semnătura lipsă au fost catalogate ca având potenţial vot multiplu prin simpla prezenţă a datelor cu caracter personal pe liste suplimentare, cumulate cu prezenţa semnăturilor aferente pe listele permanente de domiciliu.