Preşedintele interimar Crin Antonescu i-a transmis vineri preşedintelui suspendat Traian Băsescu să 'dea ordin' oamenilor săi ca să înceteze 'defăimarea' României.


'Domnule Traian Băsescu, daţi ordin oamenilor dvs să înceteze defăimarea României. Înţelegeţi şi acceptaţi că numai cetăţenii României vor hotărî soarta dvs politică', i-a transmis Antonescu, preşedintelui suspendat, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni. Pe de alta parte, el a afirmat ca un preşedintele României, deplin sau interimar, nu primeşte ordine şi dispoziţii de la nimeni, cu excepţia Parlamentului, în unele cazuri, şi a poporului român.

O precizare care vine în contextul informaţiilor apărute în presă potrivit cărora preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-ar fi cerut premierului Victor Ponta să-i transmită preşedintelui interimar să nu facă anumite schimbări la vârful unor structuri din justiţie. Antonescu a punctat că respectiva ipoteză este 'neverosimilă'.

In context, Antonescu a subliniat în România Constituţia nu a fost încălcată decât de preşedintele suspendat Traian Băsescu. 'În România, Constituţia nu a fost încălcată decât de preşedintele suspendat Traian Băsescu şi de nimeni altcineva', a spus Antonescu, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni. El a ţinut să sublinieze că în acest moment nu există în România niciun fel de încălcare a Constituţiei.

'Există în ultimele zile un întreg ghem de dezinformări, de confuzii, de manipulări care toate afectează foarte serios imaginea României. Afectează într-un mod fără precedent în ultimii mulţi ani condiţia, statutul ţării noastre ca membru al UE, ca membru al NATO, ca stat democratic şi de drept cu deplină şi egală demnitate cu toate celelalte ţări alături de care suntem în cadrul acestor alianţe şi structuri', a afirmat Antonescu, citat de Agerpres. 

In ceea ce priveste ordonanţa de urgenţă a Guvernului care restrânge o serie de atribuţii ale Curţii Constituţionale, ea poate fi imediat anulată, a afirmat presedintele interimar. 'S-a vorbit despre ordonanţa de urgenţă care modifica sau restrângea o serie de atribuţii ale Curţii Constituţionale. În primul rând, a fost prezentat acest lucru ca o drastică amputare a drepturilor acestei instituţii foarte importante, ceea ce nu este adevărat, era vorba doar de hotărârile celor două Camere. Curtea a socotit neconstituţională această restrângere, Guvernul este gata să ia act şi a luat act de acest lucru şi într-o sesiune extraordinară, despre care văd că se vorbeşte la Parlament, această ordonanţă poate fi imediat, şi va fi, după cât ne asigură toţi liderii grupurilor parlamentare, anulată' a spus Antonescu.