Spectacolul 'D'ale carnavalului', de I.L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete, a fost marele câştigător al serii la Gala Comediei Româneşti festCo 2012, desfăşurată duminică seara la Sala Beligan a Teatrului de Comedie, fiind recompensat cu patru premii - Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul pentru cea mai bună scenografie şi Premiul pentru cel mai bun actor secundar.


Premiile pentru regie şi scenografie, respectiv cel mai bun spectacol, au fost înmânate directorului Teatrului Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu, Constantin Chiriac.  El i-a scuzat pe câştigării premiilor pentru regie - Silviu Purcărete şi pentru scenografie - Dragoş Buhagiar, spunând că aceştia nu au putut ajunge deoarece nu au cum să lipsească de la Sibiu, dar a promis că le va duce chiar el premiile.

Singurul premiat din spectacolul 'D'ale carnavalului' prezent la gală a fost Adrian Matioc care a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Mache-Răzăchescu Crăcănel, distincţie de care s-a bucurat şi Florin Dobrovici care a fost premiat pentru rolul Farfuridi din spectacolul 'O scrisoare pierdută', de I.L Caragiale, regia Alexandru Dabija, Teatrul de Comedie.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a revenit la ediţia 2012 a festCO actorului Marcel Iureş pentru rolul Caţavencu din spectacolul 'O scrisoare pierdută' de I.L Caragiale, regia Alexandru Dabija, Teatrul de Comedie şi pentru one-man show-ul din spectacolul 'Absolut!' după Ivan Turbincă de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, Teatrul Act.

Cerasela Iosifescu a fost declarată de juriul competiţiei câştigătoarea premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Veta din spectacolul 'O noapte furtunoasă' de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu, Teatrul Naţional 'Marin Sorescu' din Craiova. 'Eu sunt mulţumită. Mulţumită că sunt premiată alături de nume de elită ale teatrului românesc. (...) Mulţumită şi onorată', a spus actriţa, la primirea premiului.

La categoria cea mai bună actriţă în rol secundar, premiul a revenit actriţei Dorina Chiriac pentru rolul Cetăţeanul turmentat din spectacolul 'O scrisoare pierdută' de I.L Caragiale, regia Alexandru Dabija, Teatrul de Comedie. Premiul pentru cel mai bun spectacol al unei companii independente a fost acordat Teatrului Act pentru spectacolul 'Absolut!' după Ivan Turbincă, de Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija.

Actorului Marin Moraru i-a fost acordat Premiul de excelenţă. Selecţionerului ediţiei din 2012 a festCO a fost criticul de teatru Ion Parhon, iar juriul care a analizat spectacolele a fost compus din Marina Constantinescu (critic de teatru), Victor Ioan Frunză (director de scenă) şi Cătălin Ionescu Arbore (scenograf).

Tot duminică, la Sala Beligan a Teatrului de Comedie au fost acordate şi premiile celei de-a şaptea ediţii a Concursului de Comedie Românească. Premiul întâi a fost câştigat de spectacolul 'Jerry nu câştigă întotdeauna!' de Cristian Todică, iar premiul doi a fost acordat ex ex aequo spectacolelor 'Bă nenorociţilor, vin extratereştrii!' de Ştefan Dumitrescu şi 'Vrei să fii prietenul lui Dumnezeu?' de Daniel Bănulescu.

Juriul a fost compus din Adrian Lustig (dramaturg), Virginia Mirea (actriţă) şi Vlad Cristache (regizor).