Costurile de întreţinere din iarna 2012-2013 vor creşte cu 3-5% comparativ cu cele de iarna trecută, în aceleaşi condiţii de temperatură medie exterioară, însă e posibil ca din ianuarie 2013, după alegerile parlamentare, să asistăm la o explozie a facturii de întreţinere, a anuntat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat.


'Întreţinerea din iarna 2012-2013 va creşte cu 3-5% faţă de iarna anului trecut, din cauza scumpirii materiilor prime (cărbune, păcură etc.), folosite pentru obţinerea energiei termice. Această estimare de creştere cu 3-5% a întreţinerii este însă valabilă numai în condiţiile în care vor exista aceleaşi condiţii de temperatură medie exterioară ca anul trecut. Este însă posibil ca din ianuarie 2013, după alegerile parlamentare ce vor avea loc în luna decembrie 2012, să avem parte de o surpriză neplăcută şi să asistăm la o creştere substanţială a întreţinerii, deoarece în anumite localităţi ar putea fi reduse subvenţiile pentru căldură', a afirmat Mihai Mereuţă, citat de Agerpres.

In context, el a precizat că în ultimii ani nu a existat o reformă pentru salvarea sistemului de termoficare. 'La scrisorile pe care le-am trimis Primăriei Capitalei, şi în care atrag atenţia că s-au depăşit termenele pentru funcţionarea legală a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), răspunsul primit nu face altceva decât să enumere aceleaşi termene depăşite, fără să ofere o soluţie pentru remedierea situaţiei. RADET ar trebui să funcţioneze deja de mai mulţi ani ca societate comercială şi să întocmească un bilanţ energetic al oraşului. Din păcate, până acum nu s-a făcut nimic pentru salvarea sistemului centralizat al oraşului, iar o Capitală nu se poate încălzi doar cu ajutorul centralelor de apartament', a mai spus preşedintele Ligii Habitat.

Potrivit lui Mereuţă, strategia energetică a municipiului Bucureşti nu a fost aprobată nici până la această oră, deşi este postată pe site-ul Primăriei Capitalei de doi ani de zile. 'Bucureştiul nu dispune nici până în prezent de o strategie energetică, iar la nivelul administraţiei centrale domneşte o stare de dezorganizare în ceea ce priveşte sistemul de încălzire al Capitalei. RADET nu are nici până acum un director cu atribuţii depline, optându-se permanent pentru menţinerea în funcţie a unui director interimar, care nu poate lua singur nicio decizie. Nu putem să nu remarcăm că de la bugetul local s-au cheltuit miliarde de lei, însă RADET are şi la ora actuală conturile blocate', a precizat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat.