Agentia internationala Fitch Ratings a modificat perspectiva economiei SUA de la stabil la nigativ, confirmand, totodata, nota suprema a tarii AAA.

Aceasta degradare este consecinta a esecului „super-comitetului” Congresului american, care nu a reusit sa ajunga la un acord privind planul de reducere a deficitului bugetar cu minim 1.200 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani. „Perspectiva negativa reflecta lipsa de incredere a Fitch in prezentarea la timp a masurilor bugetare necesare rederesarii finantelor publice ale SUA”, explica expertii institutiei in comunicatul preluat de Reuters.

Aceeasi sursa aminteste ca la 5 august agentia de notare Standard & Poor’s (S&P) a coborat ratingul SUA de la AAA la AA+, decizie fara precedent si a mentinut perspectiva negativa, confirmata inclusiv de Moody’s. Atat S&P, cat si Moody’s au declarat, la 21 noiembrie, ca esecul super-comitetului nu va avea repercusiuni imediate asupra calificativului lor acordat economiei americane. Doua zile mai tarziu, Moody’s preciza ca nota poate fi pusa sub semnul intrebarii daca parlamentarii vor ezita in privinta reducerii automate de cheltuieli cu 1.200 miliarde de dolari, care va intra in vigoare incepand cu 2013. Reuters aminteste ca la 23 noiembrie datoria publica a SUA a depasit pragul limita de 15.000 miliarde de dolari, absenta unor masuri adecvate declansand automat procesul de reducere a cheltuielilor.