Constructorul european de avioane Airbus a anunţat, luni, că a ales China pentru a produce carburant regenerabil destinat aviaţiei comerciale, estimând că în această ţară transportul aerian va înregistra o creştere substanţială în următorii 20 de ani, relatează AFP.


Carburantul va fi produs pe baza materiilor prime locale de către societatea Sinoprec, care va folosi propria tehnologie într-o rafinărie nouă din localitatea Hangzhou, din apropiere de Shanghai. Potrivit Airbus, această 'rafinărie este una dintre puţinele din lume care dispune de capacitatea de a produce carburant pentru aviaţie folosind biomasa'.

Dar compania europeană nu a precizat când va începe efectiv producţia. 'Acum ne aflăm în etapa selectării materiei prime, biomasă ce trebuie să fie în cantităţi suficiente şi să provină integral din China', afirmă compania Airbus. Aceasta precizează că procesul de certificare va dura între şase luni şi trei ani, dar speră că se va putea încheia în cel mult un an.

Airbus mai este implicată şi în alte proiecte pentru producţia de combustibili alternativi în Australia, America Latină, Europa şi Orientul Mijlociu. Iniţiativa producerii de biocarburanţi în China are o importanţă strategică pentru compania europeană, întrucât, potrivit estimărilor sale, mai mult de o treime din cele peste 28.000 de comenzi pentru avioane la care se aşteaptă până în anul 2031 ar urma să provină din Asia.