Atunci cand companiile isi sprijina angajatii in situatii cu miza personala pentru ei, rezultatul poate fi o relatie mai solida pe termen lung. Ajutoarele pentru nasteri si inmormantari, cadourile de Sarbatori sau decontarea transportului sunt cateva exemple.

 

 

Legea ofera companiilor alternative la clasicele prime si bonusuri, din care se retin atat impozitul cat si contributiile aferente. Diversele tipuri de ajutoare, fie ca sunt pentru inmormantare pentru pierderi cauzate de calamitati naturale, pentru boli grave si incurabile sau pentru nastere, sunt beneficii pentru care nu se retin impozit pe venit si contributii sociale, si au deductibilitate limitata. Oferindu-le, angajatorul isi arata sustinerea fata de angajat in momentele dificile.In aceeasi categorie intra si cadourile oferite salariatilor si copiilor acestora.

 

 

Beneficii neimpozitate

 Conform legii, acordarea cadourilor oferite de angajatori copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase se realizeaza pentru fiecare copil minor al fiecarui angajat. Valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele mentionate, nu poate depasi 150 de lei.Potrivit consultantilor Accace - unul dintre jucatorii importanti din Europa Centrala si de Est in zona serviciilor de outsourcing si consultanta, consolidarea relatiei angajat-angajator se poate realiza si prin acordarea de beneficii precum: decontarea transportului pentru deplasarea la si de la locul de munca, acoperirea costului prestatiilor pentru tratament si odihna, suportarea cheltuielilor de mutare in interes de serviciu, indemnizatiile de instalare si cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului. Asupra acestora nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale si pot fi o optiune eficienta atat pentru angajat cat si pentru angajator in cazul in care au loc schimbari la nivel de companie si se doreste pastrarea structurii personalului prin alocarea de resurse interne in acest sens.

 Tichetelele cadou, de masa sau de vacanta

 O alta categorie este cea a beneficiilor impozabile, în sensul impozitului pe venit, pentru care nu se retin contributii sociale. Si acestea au deductibilitate limitata. In aceasta categorie intra tichetele (cadou, de masa, de vacanta) si cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita unei sume reprezentând echivalentul in lei a 250 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. „Beneficiile enumerate mai sus sunt avantajoase atat pentru angajat, cat si pentru angajator, daca sunt respectate limitele impuse de lege asupra valorii lor, prin urmare toate tipurile de beneficii trebuie precizate in contractul de munca (cel putin cele impozabile), contractul colectiv de munca (unde este cazul) si in regulamentul intern, iar acordarea acestora trebuie insotita de documente justificative pentru a evita orice interpretari in momentul incadrarii lor in limitele deductibilitatii. La enumerarea acestora în documentele companiei trebuie adaugate si proceduri clare de acordare pentru a se asigura respectarea legislatiei si a evita discriminarea la locul de munca”,conchide consultantul Accace.