Afacerile inregistrate anul trecut de grupul german HeidelbergCement in Romania au revenit pe plus anul trecut, inregistrand o crestere de o cifra, declara Florian Aldea, country manager al HeidelbergCement in Romania.


Seful grupului nu a comunicat rulajul inregistrat anul trecut. Totusi, remarca ascensiunea cifrei de afaceri dupa doi ani de scaderi. In 2008 rulajul grupului a fost de 368 milioane euro, pentru ca in 2009 si 2010 sa scada la 238 milioane euro, respectiv 214 milioane euro.

Anul trecut grupul Carpatcement, in care sunt reunite activitatile grupului HeidelbergCement din tara, si-a sporit livrarile de ciment, principalul produs al companiei, cu 7%, peste cresterea pietei in ansamblu si care a fost, potrivit lui Aldea, de +5%. Vanzarile celorlalte doua divizii, de betoane si agregate, au avansat anul trecut, in volum, cu 20%, respectiv 35%.

"In pofida unui context de piata inca nefavorabil, am reusit sa obtinem cresteri semnificative ale volumelor de vanzari pentru toate cele trei divizii - ciment, betoane si agregate.(...) Avem incredere ca evolutia viitoare a celor trei divizii va fi sustinuta si de tendinta de revenire a pietei locale a materialelor de constructii. Piata a inceput deja sa dea usoare semne de imbunatatire si ar putea sa se inscrie pe o directie constanta de crestere economica, in cazul in care va exista stabilitate macro-economica si politica si daca vor fi demarate masurile de relansare economica anuntate de autoritati", a declarat Florian Aldea.

Sectorul cimentului a inregistrat anul trecut un avans de 5% in volum si ar putea stagna sau avansa cu 2-3% in acest an, in linie cu evolutia in ansamblu a industriei constructiilor. Vanzarile interne de ciment s-au plasat in 2010 la 6,85 milioane tone, iar la jumatatea anului trecut au inregistrat un avans de 2,4%, la 2,95 milioane tone, potrivit datelor patronatului de profil CIROM.

Rezultatele Carpatcement din primul trimestru din acest an au fost afectate de conditiile meteo dificile din luna februarie, fiind in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Carpatcement Holding a realizat investitii de 8,5 milioane euro anul trecut si a bugetat un nivel similar in 2012, fondurile vizand in principal eficientizarea costurilor si inlocuiri de echipamente.

Cu investitii de peste 450 milioane de euro, grupul HeidelbergCement este unul dintre cei mai importanti investitori germani din Romania. Grupul a intrat pe piata romaneasca in 1998 si este prezent in sectorul productiei de ciment, betoane si de agregate prin intermediul companiilor Carpatcement Holding (trei fabrici de ciment), Carpat Beton (18 statii de betoane) si Carpat Agregate (14 cariere si exploatari de balast).