Evaluarea societatilor de investitii financiare (SIF) pe baza activelor nete va arata ca actiunile acestora au potential de crestere, chiar si cand este criza si toata piata se prabuseste, spun analistii societatii de brokeraj Alpha Finance Romania. Acestia au trebuit sa-si modifice metoda in care evalueaza SIF-urile, odata cu venirea crizei, tocmai pentru ca datele nu mai erau relevante.

Analistii de la Alpha Finance si-au redus recent preturile-tinta pe actiunile SIF-urilor, in conditiile in care incearca sa coreleze evaluarea activelor cu ceea ce ii revine fiecarui investitor, inclusiv prin pris­ma dividendelor pe care acesta le-ar putea incasa. „Cat timp faci evaluarea SIF-urilor pe baza activelor nete e foarte greu sa nu iti rezulte potential de crestere. Daca insa incepi sa analizezi pro­fi­turile si divi­den­dele pe care aces­tea le vor da, situatia nu mai e atat de favo­ra­bila”, a declarat Mihai Anghe­les­cu, analist in ca­drul Alpha Fi­nance.

El aminteste de ceea ce se in­tampla la ince­pu­tul crizei, cand desi actiunile ca­deau, analizele realizate prin metoda com­paratiei cu activele nete dadeau in con­tinuare potentiale uriase de cres­tere pentru SIF-uri. „Cand a venit criza si totul in jur cadea, SIF-urile aratau ca au in conti­nuare un potential fantastic de cre­stere, prin prisma discountului fata de activele nete. Ce faci ca analist in aceasta situatie: ramai blocat pe metodele clasice de analiza si prezinti potentiale de cres­tere fantastice, desi vezi ca piata se pra­buseste sau iti ajustezi metodele pentru ca datele pe care le oferi sa fie relevante? Noi am decis in acel moment sa folosim o me­toda proprie prin care sa penalizam SIF-urile pentru criterii cum ar fi ma­nagementul, care este departe de a fi cel mai bun, rentabilitatea activelor detinute sau lichiditatea scazuta a pietei care nu per­mite intrutotul valorificarea participa­tiilor detinute“, spune Anghelescu.

Astfel, analistii de la Alpha Finance au aplicat penalitati intre 30%-45% la valoarea activelor nete, rezultata in urma evalu­arilor realizate de acestia. Cea mai mare pe­nalizare a fost aplicata in cazul SIF Muntenia (SIF4), la polul opus fiind Oltenia (SIF5).


Ce tinte de pret au analistii


Ca rezultat, preturile-tinta pentru ac­tiunile celor cinci SIF-uri sunt: 1,52 lei (SIF Banat-Crisana), 1,41 lei (SIF Moldova), 0,81 lei (SIF Transilvania), 0,88 lei (SIF Mun­tenia) si 1,78 lei (SIF Oltenia). Tintele de pret au fost reduse intre 1,8% si 14,3% fata de estimarile anterioare, dar cu toate acestea mai prezinta un potential de cres­tere de peste 30%-40% fata de preturile de la Bursa.

In aceste conditii, analistii si-au men­tinut recomandarile de „cumparare” pe care le au pe aceste actiuni. 

„La momentul acesta, avem probabil unele dintre cele mai scazute preturi-tinta pe SIF-uri dintre analistii care urmaresc aceste actiuni. Iar asta datorita faptului ca noi incercam sa core­lam evaluarea acti­velor cu ceea ce ii revine fie­carui investitor atat prin prisma unei poten­tiale aprecieri a cotatiei SIF-ului, cat si a divi­den­delor pe care le-ar putea incasa”, a precizat Mihai A­nghe­lescu.

Analistii de la Alpha Finance se as­teapta ca profiturile cumulate pe 2010 ale SIF-urilor sa fie de 272 de milioane de lei, in scadere cu 55% fata de anul trecut. Scaderea puternica a profiturilor este explicata in primul rand prin reducerea dividendelor pe care SIF-urile le inca­seaza de la societatile din portofoliu (in special de la banci), iar in al doilea rand printr-o reducere a veniturilor obtinute in urma vanzarii de active, avand in vedere ca aceste societati si-au lichidat deja o buna parte din cele mai im­portante detineri.

Prin urmare, reducerea profiturilor va insemna o scadere a dividendelor care vor fi distribuite actionarilor, estimate de analisti, in cel mai bun caz, la 100 de milioane de lei, nivel la care ofera un randament mediu neimpresionant, de doar 3% pentru 2010. 

Un eveniment cu un impact asupra evo­lutiei actiunilor SIF este ridicarea pragului de detinere de la 1%, cat este in prezent, pana la 5%. Analistii de la Alpha Finance se asteptau ca Parlamentul sa aprobe ridicarea limitei de detinere pana la sfarsitul primului semestru din 2010, dar in conditiile in care Romania s-a adancit in recesiune si dezbaterile politice s-au intensificat, interesul pentru aceasta chestiune legata de SIF-uri a scazut. Cu toate acestea, analistii se asteapta ca saga pragului de la SIF-uri sa reinceapa pana la finele trimestrului al treilea, dar nu ina­inte ca vacanta parlamentara sa se in­cheie, in septembrie.