Reţetele tradiţionale şi ingredientele locale dau tot farmecul acestor locaţii gurmande de lux.

San Sebastian

Deşi Spania este deja reprezentată în acest top, nu trebuie să ratezi o călătorie culinară în San Sebastian. Aici se găsesc al treilea şi al optulea restaurant din The World’s 50 Best Restaurants, votate de un conclav sever de critici şi jurnalişti de specialitate din toată lumea.

Mugaritz este locul în care pasionaţii vin pentru a se lecui de prejudecăţi despre mâncare. Fiecare fel spune o poveste, evocă o emoţie şi aduce un strop de magie. Serios vorbind, mâncarea este excepţională, iar Andoni Luis Aduriz şi echipa lui ar fi fost demult istorie dacă stilul lor de gătit era doar… un stil şi nu avea substanţă şi gust.

La Arzak, tatăl şi fiica Juan Mari şi Elena au o filosofie simplă: porneşte de la gastronomia tradiţională bască şi ridic-o la gradul de experienţă multisenzorială: gustul, textura, mirosul şi expunerea trebuie să îii transforme pe clienţi în dependenţi de arta gastronomică a familiei Arzak.

Viena

Preparate din ingrediente indigene şi după reţete austriece străvechi (legume de modă veche, miel din fermele proprii şi peşte austriac proaspăt, de apă dulce), felurile de mâncare de la Steirereck i-au adus bucătarului Heinz Reitbauer premiul Slow Food UK Award anul acesta şi l-au ridicat de pe locul 22 pe locul 11 în topul The World’s 50 Best Restaurants. Merită să încerci talentele culinare moştenite dintr-o familie care a înnobilat scena gastronomică vieneză în ultimii 40 de ani.

Alte restaurante care merită înteresul tău: Eisvogel în parcul Prater; hanul Zu Den 3 Hacken, tradiţional, delicios, ca la mama (austriacă) acasă; Grünauer (districtul 7) şi Eckel (district 19) sunt exponentul perfect al culturii de cârciumă austriacă, simplă, dar nemaimpomenit de bună.