Bancile-mama ale primelor noua institutii financiare de pe piata romaneasca ar putea sa nu mai respecte angajamentele pe care si le-au asumat in cadrul intalnirilor de la Viena si Bruxelles, daca boardul FMI nu aproba revizuirile trimestriale ale acordului stand-by in maximum sase luni de la data programata initial.
 
"Angajamentele asumate de banci sunt conditionate de evolutia acordului cu FMI. Mai exact, angajamentele sunt conditionate de aprobarea de catre Consiliul FMI a fiecarei revizuiri trimestriale a acordului stand-by, nu mai tarziu de sase luni de la data programata initial pentru revizuire", au declarat surse bancare prezente la intalnirea de la Bruxelles.
 
Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care detin 70% din piata din Romania, au semnat in luna august scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca la nivelul din luna martie si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%, dupa ce in martie FMI obtinuse la Viena un acord global al acestora.

Sursa: Mediafax