Exasperati de cresterea numarului victimelor accidentelor grave provocate de soferii bauti, rusii vor sa intruduca amenzi egale cu valoare autoturismelor conduse de catre contravenienti. Vice-premierul rus, Igor Shuvalov, a anuntat, la finalul unei sedinte la Guvern pe probeleme de siguranta a traficului, ca executivul va propune modificarea legislatiei rutiere din Rusia in sensul cresterii cuantumului amenzilor pentru conducerea autovehiculelor sub influenta alcoolului.

Mai precis, guvernul vrea ca amenzile sa creasca ajungand pana la echivalentul pretului autoturismului condus de catre soferul prins baut. In prezent, amenda maxima pe care o poate primi un conducator auto aflat sub influenta alcoolului nu depaseste 5.000 de ruble (125 euro). Mai mult, executivul propune ca, in paralel, politia rutiera sa suspende pe 3 ani permisul in cazul soferilor prinsi bauti la volan. Recidiva va duce automat la intocmirea unui dosar penal.

Noile masuri au fost decise in contextul unei recente tragedii rutiere provocate de catre un sofer beat, care, la volanul masinii sale a ucis 7 persoane (din care cinci erau copii) pe strada Minsk din Moscova. În sângele conducătorului auto de 29 de ani politistii au descoperit o concentratie a alcooolului de 2.78 ppm.

De altfel, intr-o singura saptamana, politia rutiera a retinut pe strazile din Moscova 1.300 de soferi aflati in stare de ebritate, din care 11 erau la a doua abatere, iar unul la a 20-a.