Google a acceptat să plătească o amendă record de 22,5 milioane de dolari pentru a încheia amiabil o investigaţie a Comisiei Federale pentru Comerţ a SUA privind încălcarea dreputurilor la intimitate ale utilizatorilor browser-ului de internet Safari al Apple, relateaza Bloomberg.


Amenda, cea mai mare dată unei companii până în prezent de comisia pentru comerţ, este prima pentru încălcarea dreptului la intimitate pe internet, în contextul susţinerii mai puternice a drepturilor utilizatorilor internetului.

Comisia a acuzat Google că a indus în eroare consumatorii şi a încălcat prevederile unui document semnat de grup anul trecut, când a introdus cookie-uri în browser-ul Safari, trecând peste sistemul de protecţie al softului Apple, pentru a urmări comportamentul în căutările pe internet.

"Amenda record în această privinţă trimite un mesaj clar tuturor companiilor aflate sub incidenţa unei decizii a comisiei privind dreptul la intimitate. Nu contează cât de mari sau mici, toate companiile trebuie să respecte deciziile comisiei şi să-şi ţină faţă de consumatori promisiunile privind intimitatea sau vor ajunge să plătească de mai multe ori cât i-ar fi costat să respecte regulile în primă fază", a afirmat preşedintele comisiei, Jon Leibowitz.

Până la acest caz, cea mai mare amendă a fost primită de brokerul de date ChoicePoint în 2006, după ce compania a compromis datele financiare pentru peste 163.000 de clienţi. ChoicePoint a acceptat, printr-o înţelegere cu comisia, să plătească penalităţi de 10 milioane de dolari şi 5 milioane de dolari pentru despăgubirea clienţilor.

Comisia pentru comerţ a încheiat, de asemenea, acorduri amiabile pentru încălcarea dreptului la intimitate şi cu Facebook, Twitter şi MySpace.