Pentru a-i convinge pe senatori si deputati sa nu voteze prea multe modificari la proiectele elaborate de Ministerul de Finante, Sebastian Vladescu a chemat in ajutor constiinta de parinte a celor prezenti, aratand ca este in joc  „viitorul copiilor”. Cele mai importante amendamente au vizat Ministerul Agriculturii, al carui buget a fost suplimentat cu 2,1 miliarde de lei. In schimb, Curtea Constitutionala si Institutul Cultural Roman au pierdut majorarile bugetare promise.

Cu 24 de reprezentanti in comisiile de buget-finante, dintr-un total de 45 de membri, PSD si PNL ar fi putut sa aprobe orice amendament. Constienti de acest lucru, reprezentantii PD-L au recurs la cele mai diverse metode pentru a-si convinge colegii din opozitie sa nu aduca prea multe modificari proiectelor elaborate de Ministerul de Finante. Astfel ca, in timpul dezbaterilor, discur­surile au mers de la clasicul „nu avem bani”, pana la apelul la „constiinta oame­nilor si nu a reprezentantilor de partide”.

Nu a lipsit nici amenintarea ca, din cauza opozitiei, FMI nu va mai debloca transele din imprumut. Cele mai multe astfel de discursuri au putut fi auzite in timpul dezbaterilor buge­tului asigu­rarilor sociale. Miza a repre­zentat-o majorarea punctului de pensie la 45%, propusa de reprezentantii opo­zitiei. Adoptarea acestui amen­da­ment echivala cu majorarea bugetului Minis­terului Muncii cu cinci miliarde de lei. Cum atat parlamentarii PSD, cat si cei ai PNL pareau decisi sa voteze acest amen­dament, democrat-liberalii au declansat contraatacul. „Campania elect­o­rala s-a terminat. Trebuie sa intelegem ca nu sunt bani. Ne batem joc de aceste bugete si FMI-ul o sa rada de noi”, a inceput pleiada de argumente deputatul PD-L Gheorghe Ialomitianu.

Colegul sau Alexandru Mocanu a fost chiar mai virulent. „Nu avem de unde sa scoatem miliarde de euro care sa sustina un asemenea deziderat.

Trebuie sa renun­tam la declaratiile politice. Este o crasa lipsa de responsabilitate care ne deprofesionalizeaza, ne facem de ras daca aprobam un asemenea amen­dament”, a declarat Mocanu.

In replica, Radu Rusanu (PNL) si Petre Petrescu (PSD) au aratat ca „este problema Guver­nului de unde da banii, nu a contri­buabililor, ori a opozitiei”, iar partidele aflate la putere ar trebui sa-si respecte promisiunile facute in cam­pania elec­torala. Prezent la sedinta, ministrul de Finante Sebastian Vladescu a chemat in ajutor constiinta de parinte a celor prezenti, aratand ca este in joc  „viitorul copiilor”.

„Ar trebui cu totii sa lasam pasiu­nile la o parte si sa privim datele cu rea­li­tate. Poate sunt cinic, dar cu dragoste va spun ca ar trebui sa va ganditi ca avem cu totii copii. In buget nu sunt bani, nu avem miliarde de euro as­cunse”, a spus Vladescu. El a adaugat ca „riscul major este ca peste sase luni, din cauza inflatiei, banii pe care-i dam acum in plus pensionarilor sa nu mai aiba valoare”.

Cel mai important argument l-a adus insa secretarul de stat Gheorghe Gherghina, care a aratat ca majorarea punctului de pensie ar duce la incalcarea acordului cu FMI. Potrivit acordului, Guvernul se obliga ca in anul 2010 sa inghete pensiile si salariile acordate din resursele publice, a explicat Gherghina. In calitate de presedinte de sedinta, deputatul Viorel Stefan (PSD) s-a aratat ceva mai ingaduitor si a propus „o cale de mijloc”, ca pensiile sa fie actualizate anul acesta cu tinta inflatiei.

In acest mod, efortul bugetar fiind de 3,3 miliarde de lei in loc de cinci miliarde. In final, amendamentul de majorare a punctului de pensie a fost respins la o diferenta de un singur vot (21 „impotriva” si 20 „pentru”). Bugetul Asigurarilor Sociale este in acest an de peste 41 de miliarde de lei.


Udrea a lipsit, Seitan a fost apreciat pentru rabdare


Una dintre principalele nemultumiri ale parlamentarilor a fost aceea ca ordonatorii de credite si in special ministrii care au aceasta atributie au lipsit de la dezbaterile din comisii. Dupa ce sambata la pranz comisiile reunite erau la un pas de a-si suspenda lucrarile, unii dintre ministri au reusit sa ajunga la sedinta. Cei mai multi insa au fost reprezentati de secretarii de stat. „Exista ministri care sunt plecati in weekend, la schi probabil”, a aratat presedintele de sedinta. Printre absenti s-a numarat si ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. „Doamna ministru nu este in tara”, a motivat secretarul de stat delegat de Udrea sa o reprezinte in cadrul dezba­terilor. Au existat si ministri laudati de catre reprezentantii opozitiei, asa cum a fost cazul ministrului Muncii, Mihai Seitan, care a ramas la dezbateri pana spre dimineata.


Patapievici - tinta ironiilor parlamentarilor


Unul dintre cele mai destinse mo­mente s-a inregistrat in timpul dez­baterilor bugetului Institutului Cultural Roman. Cunoscut ca unul dintre cei mai mari admiratori ai sefului statului, Horia Roman Patapievici a fost ironizat si in final penalizat de parla­mentari. „Cine este dansul?”, a intrebat, ironic, un senator, in momentul in care Patapievici a inceput sa prezinte bugetul institutiei. In pofida ajutorului dat de secretarul de stat din MFP, care „ii sufla” raspunsurile, Pata­pievici nu a reusit sa raspunda intre­barilor legate de bugetul ICR. Intrebat de  senatorul liberal Radu Rusanu cum justifica cresterea buge­tului cu 43% fata de 2009, Patapievici a preferat sa dea un raspuns de ordin general. „Cheltuielile reprezinta o inves­titie sigura in prezenta culturii roma­nesti in strainatate”, a spus acesta. In final, parlamentarii au decis ca bugetul ICR pe 2010 va ramane la nivelul celui din 2009, adica la 38,5 milioane de lei. Pentru 2010, propunerea MFP era de 55 de milioane de lei. „Tocmai ati votat cu 30% o prezenta mai mica a Romaniei in strainatate, in 2010”, a rabufnit Pata­pie­vici. Replica din partea opozitiei a venit imediat: „Mergeti cu bilete de aut­obuz”. 


Judecatorii Curtii Consti­tutio­nale au ramas fara masinile promise


O alta institutie sanctionata de opo­zitie este Curtea Constitutionala. Buge­tul institutiei a fost respins de comisii, ur­mand sa ramana la nivelul anului 2009. Nemultumirile au fost legate atat de cresterea sumelor alocate cheltuie­lilor de personal, cat si de majo­rarea cheltuielilor curente, in total un buget cu 59%  mai ma­re fata de anul precedent. „Financia­rul” a relatat inca de saptamana trecuta ca CCR are cuprinse in buget 960.000 de lei pentru cumpa­rarea a opt autoturisme, cu dedicatie pentru membrii Curtii. Toate amen­da­mentele propuse sau respinse vor putea fi rediscutate in plenul Par­la­mentului. Sedinta comuna a celor doua Camere, in acest sens, incepe astazi, de la ora 16.00. Comisiile parla­mentare au reusit sa finalizeze duminica dimineata dezba­terile pe proiectul Bugetului de stat si proiectul asigurarilor sociale, dupa o sedinta maraton de peste 17 ore.