Încrederea americanilor în economia Statelor unite a urcat în luna mai la cel mai ridicat nivel din peste patru ani, datorită optimismului legat de revenirea pieţei muncii, iar familiile cu venituri mari se aşteaptă la creşteri salariale în următorul an, relatează Reuters.


Indicele privind încrederea consumatorilor în economie calculat de Thomson Reuters/University of Michigan a urcat de la 76,4 puncte în aprilie la 79,3 puncte, cel mai ridicat nivel după octombrie 2007, depăşind aşteptările analiştilor, de 77,8 puncte.

"Din păcate, încrederea consumatorilor este extrem de vulnerabilă, aşa cum s-a putut vedea în ultimii doi ani", a avertizat directorul cercetării, Richard Curtin.

Jumătate dintre persoanele intervievate au declarat că situaţia economică a SUA s-a îmbunătăţit în ultimul an, iar planurile lor pentru achiziţii de vehicule şi bunuri de folosinţă îndelungată au crescut.

Persoanele cu venituri mari anticipează o creştere de 2% a veniturilor, în decurs de un an, iar cei cu venituri reduse o majorare de numai 0,3%, potrivit sondajului.