Analistii consultati de „Financia­rul” se asteapta ca, astazi, Banca Nationala sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul minim de 6,25%, considerand ca o majorare in acest moment va pune presiuni supli­mentare asupra economiei romanesti incomplet refacute. In ceea ce priveste nivelul ratelor minime obligatorii, acestia mizeaza tot pe o mentinere, adaugand insa ca exista o oarecare pro­babilitate de majorare a celor aplica­bile pasivelor in valuta.  

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca in sedinta Consi­liului de Administratie de astazi nivelul dobanzii-cheie va ramane nemodificat, la 6,25%, iar ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta vor fi mentinute la 15%, respectiv 25%. „In conditiile in care inflatia, aflata peste tinta, isi va reveni incepand din iulie 2011, iar la finalul anului se va incadra in inter­valul vizat, nu ar avea sens ca ban­ca centrala sa majoreze acum dobanda de po­litica mone­tara, pentru ca apoi sa decida reducerea acesteia”, explica Lucian Anghel. Economistul-sef al celei mai mari banci din Romania considera totodata ca o majorare a do­banzii de politica mone­tara va exer­cita presiuni suplimentare asupra unei economii care nu este complet refacuta. In opinia sa, decizia de astazi nu va influenta dobanzile de pe piata inter­bancara,  acestea fiind mai degra­ba sensibile la reactii venite, de exem­plu, din partea FMI.


Mecanismul de transmitere nu functioneaza


De altfel, economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc, arata ca rolul de ancora, de semnal si de instrument de politica monetara al dobanzii-cheie este redus, deci si impactul direct asupra economiei este la fel de mic. „Pe piata inter­bancara se tranzactioneaza la orice nivel in afara de rata de politica mone­tara, ca urmare a permiterii unei lichiditati excesive in sistem, cum este acum”, explica economistul-sef al ING Bank. Acesta spune ca in anumite mo­mente ratele sunt stimulative, insa, din pacate, mecanismul de transmitere in economie nu functioneaza. In alte momen­te, cand se inregistreaza presiuni pe curs, ratele din piata interbancara urca peste nivelul dobanzii-cheie, un fapt ce introduce stres in sistemul bancar, com­plica activitatea ban­cilor si are re­per­cusiuni asupra sec­to­rului compa­nii­lor. „Practic, la dobanda de 6,25% ar tre­bui ca ratele ROBOR - ROBID la o sapta­mana sa se plaseze la niveluri foar­te apropiate de rata BNR, dar acest lucru nu se intampla. Ele sunt ori mai jos, ori mai sus. Iar acest lucru arata ca dobanda de politica monetara nu este relevanta”, precizeaza Nicolaie Chides­ciuc. Acesta arata insa ca nivelul doban­zii-cheie influenteaza indirect dobanzile de pe piata inter­bancara, care variaza in intervalul +/- 4% in jurul ratei de politica monetara, prin intermediul celor doua facilitati, de credit si de depozit.

„Se observa ca dobanzile de pe piata inter­bancara nu scad sub nivelul facilit­atii de depozit”, puncteaza acesta. In acelasi timp, dobanda-cheie mai are o influenta indirecta si prin intermediul opera­tiu­nilor de absorbtie realizate in aceasta perioada, si de injectie de lichiditate, efectuate cu ceva timp in urma.

Probabilitate pentru reducerea RMO la valuta


In ceea ce priveste sedinta de politica monetara de astazi, economistul-sef al ING Bank mizeaza pe mentinerea dobanzii-cheie, insa nu exclude pro­ba­bilitatea unei reduceri a rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in valuta. Nicolae Chidesciuc considera ca in trimestrul I din 2011 exista un risc de majorare a dobanzii de politica monetara, ca urmare a presiu­nilor inflationiste ce ar putea aparea din partea preturilor alimentelor.

„Exista doua motive pentru aceste scumpiri: cresterea preturilor produselor de baza la nivel international si anul agricol slab din Romania. BNR a sugerat cel putin ca are de gand sa mentina dobanda, dar evolutia inflatiei o poate forta spre majo­rare”, explica economistul-sef al ING Bank.

Si Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, se asteapta ca BNR sa lase neschimbata rata de politica monetara. „Prognoza noastra prevede mentinerea dobanzii de politica mone­tara la nivelul de 6,25% in sedinta Consiliului de Administratie al BNR, care este si ultima din acest an”, arata aceasta. Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank estimeaza ca rata anuala a inflatiei se va plasa la 7,3%, la finalul lui 2010. „Prin urmare, explica aceasta, dobanzile din piata raman real negative pentru perioada urmatoare“.