Economia romaneasca va traversa un al doilea trimestru consecutiv de crestere, analistii fiind de parere ca, in primele trei luni din acest an, PIB-ul a avansat cu aproximativ 0,4% comparativ cu T4 din 2010. Fata de trimestrul similar de anul trecut, cresterea a fost de pana in 0,5% din PIB, determinata de avansul industriei, dar si de faptul ca celelalte ramuri ale economiei si-au atenuat scaderile.

Economia romaneasca pare sa fi intrat pe un trend de crestere, analistii estimand ca in primele trei luni din acest an evolutia PIB-ului a fost pozitiva comparativ cu ultimul trimestru din 2010, cand inregistrase tot crestere, desi modesta, de 0,1%.

„Cred ca, pe parcursul acestui an, evolutia economiei romanesti va sur­prinde pozitiv piata, rezultatele urmand a fi mai bune decat asteptarile”, considera economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. Acesta a explicat ca, in momentele de relu­­are a cresterii, pietele nu apreciaza sufi­cient de exact schimbarea de trend, prognozele fiind influentate de experien­ta din trecut. ,,Raman intr-o oarecare masura pesimiste la inceput, dupa care devin euforice. De altfel, este de inteles acest lucru in cazul Romaniei, care, in ultimii doi ani, s-a aflat in recesiune”, a aratat Lucian Anghel.

Economistul-sef al BCR estimeaza ca economia a crescut in trimestrul 1 din 2011 atat la nivel trimestrial, cat si anual, saptamana viitoare fiind asteptat noul raport macroeconomic al bancii. In acest moment, BCR estimeaza ca economia romaneasca va urca in 2011 cu 1,2% din PIB. „Cred ca vom modifica in crestere aceasta estimare”, a adaugat Lucian Anghel. In opinia sa, avansul economiei, in special in semestrul al doilea al acestui an, va fi datorat industriei, exporturilor si investitiilor in infrastructura.

Principalii determinanti


La randul lor, si analistii Raiffeisen Bank mizeaza pe crestere economica in T1, estimarile lor vizand un nivel de 0,4% comparativ cu T4 2010 si de 0,2%-0,3% fata de perioada similara a anului trecut. „Economia a avansat ca urmare a rezul­tatelor bune din industrie, in timp ce restul ramurilor si-au mai atenuat scade­rile. Totusi, fata de primul trimestru din anul trecut, ritmul de crestere a PIB-ului s-a plasat pana in 0,5%”, a aratat econo­mistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumi­tru. Acesta estimeaza pentru 2011 o crestere economica de 1,5%, iar pentru 2012, de 3,5%.

Analistii grupului bancar UniCredit par ceva mai optimisti, estimand ca Roma­nia va inregistra in acest an crestere economica de 1,7%, dupa contractia de 1,3% din 2010. ,,Cresterea economica modesta din ultimul trimestru al anului trecut, de 0,1% fata de trimestrul al treilea, se datoreaza in mare masura variatiilor stocurilor, in timp ce consumul privat a scazut cu 0,8%”, considera economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

UniCredit anticipeaza ca variatia stocurilor nu va mai avea, in acest an, o contributie semnificativa la cresterea PIB-ului, iar consumul va continua sa afiseze evolutii slabe. Totusi, performantele solide ale exporturilor vor sustine econo­mia. Dupa 2011, analistii UniCredit antici­peaza o crestere economica de 3,4% din PIB.


Guvernul mizeaza pe 0,5%


Romania poate inregistra in primul trimestru al acestui an o crestere econo­mica de 0,5% fata de ultimul trimestru al anului trecut, a declarat, miercuri, la guvern, Ion Ghizdeanu, seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). ,,Intro­ducand toate datele date publicitatii de institutiile abilitate in estimare, am facut o reestimare pe plus a trimestrului 1: in acest moment, avand in vedere si datele de la buget care confirma evolutia buna, cresterea pe trimestrul 1 fata de trimestrul 1 din 2010 este de 1,3%, ceea ce inseamna fata de trimestrul 4 o crestere de 0,5%“, a spus Ion Ghizdeanu.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul 3 din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul 3 din 2009, un avans de 0,3% in trimestrul 2 al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a declarat recent ca Romania va iesi din recesiune la finalul lunii martie si ca avansul economic va urma o traiectorie ascendenta de la un trimestru la altul, iar populatia va simti ca situatia s-a imbu­natatit pana la jumatatea acestui an.

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. Institutul National de Statistica va pre­zenta pe 13 mai evolutia PIB din primul trimestru din acest an.