Efectele nesemnificative de runda a doua a majorarii TVA  vor deter­mina conducerea BNR sa decida maine mentinerea doban­zii de politica monetara la nivelul minim de 6,25%. Analistii bancari considera ca o eventuala majorare nu ar avea un impact important asupra inflatiei, in schimb, ar afecta evolutia dobanzilor pentru credi­ta­rea in moneda nationala. Totodata, acestia mizeaza si pe mentinerea ratelor rezer­ve­lor minime obligatorii.

Conducerea bancii centrale va men­ti­ne, in sedinta de politica monetara de mai­ne, atat nivelul dobanzii-cheie, la 6,25%, cat si pe cel al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta, la 15%, respectiv 25%, estimeaza analistii bancari. Acestia considera ca BNR va ramane intr-o pozitie de astep­tare, neavand in acest moment motive pentru a adopta masuri destinate intaririi po­liticii monetare.


Cu ochii pe indicatorul CORE3


Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru,  considera ca este prematur pentru Banca Nationala sa adopte masuri de intarire a politicii ­mo­netare. „Nu cred ca va fi nicio modi­fi­care, nici in ceea ce priveste dobanda-cheie, nici in ceea ce priveste nivelul rezervelor mi­ni­me obligatorii. Banca centrala va fi prudenta, va urmari efec­tele de runda a doua, dar este pre­ma­tur acum sa ia o decizie”, explica Ionut Dumitru. Economistul-sef al Raiffeisen Bank  mai arata ca BNR va reactiona cand inflatia CORE3, indicatorul urmarit de banca centrala, va incepe sa creasca. „Atunci ne asteptam sa reac­tio­neaze si sa ia masuri pentru intarirea politicii monetare”, conchide Ionut Du­mitru. CORE3 este inflatia de baza CORE2 din care se elimina efectul modificarii impozitelor indirecte.

O crestere nu va ajuta inflatia


In opinia economistului-sef al BCR, Lucian Anghel, efectele de runda a doua a cresterii TVA vor fi nesemnificative si ca atare o eventuala majorare a inflatiei va fi determinata de fluctuatiile valutare sau de scumpirea unor servicii, cum ar fi cele de salubritate. „In aceste conditii, cred ca, in sedinta de maine, conducerea BNR va decide mentinerea dobanzii de politica monetara si a ratelor rezervelor mi­nime obligatorii”, afirma acesta. Lucian Anghel a adaugat ca situatia dupa adoptarea de catre guvern a ma­su­rilor de austeritate, desi intarziate si dureroase, arata ca economia are nevoie de sustinere.

In ace­lasi timp, economistul-sef al BCR spune ca nu putem vorbi despre un exces de cerere, ci, dimpotriva, inca exista un deficit. „Ca atare, o majorare de do­ban­da nu va avea, pe de o parte,  un im­pact semnificativ asupra inflatiei, iar pe de alta ar putea afecta evolutia doban­zilor pentru cre­di­tarea in moneda natio­na­la. Odata cu tot mai frecventa raportare a dobanzilor la indicele de referinta ROBOR, vom asista la fluctuatii tot mai dese ale dobanzilor la creditele in moneda nationala”, explica econo­mistul-sef al BCR.  

Posibila modificare in noiembrie


Economistul ING Bank Romania, Vlad Muscalu, considera ca in acest moment exista un echilibru intre riscurile privind inflatia si perspectiva economica din prezent si, in aceste conditii, estimeaza ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara in sedinta de maine. „Daca scumpirea produselor alimentare va afecta inflatia pe luna septembrie, atunci probabil BNR va majora dobanda-cheie cu 0,25% in cadrul ultimei sedinte din acest an, cea din luna noiembrie”, arata Vlad Muscalu. In privinta ratelor rezervelor minime obligatorii, econo­mis­tul ING Bank mizeaza tot pe mentinere. 

Banca centrala a redus de la ince­pu­tul acestui an dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8% la 6,25%, in cadrul a patru sedinte de politica monetara.  In primele doua sedinte de politica mone­tara din acest an, din 6 ianuarie si 4 februarie, banca centrala a scazut doban­da cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%. 

In data de 30 martie, CA al BNR a hotarat diminuarea dobanzii de poli­ti­ca monetara cu inca 0,5 puncte, la 6,5% pe an, iar in sedinta din 5 mai, condu­cerea bancii centrale a redus inca o data dobanda-cheie, de data aceasta cu un pas mai mic, de 0,25%, la 6,25% pe an, un nou nivel minim istoric. 

Bancherii din Est nu se grabesc cu schimbarile


Bancherii central est-europeni care incearca sa-si convinga colegii sa creasca dobanzile de politica monetara nu vor avea succes  in acest demers pana in 2011, deoarece revenirea economiei mondiale intarzie, iar inflatia ramane sub control, potrivit unei analize Bloomberg. Consiliul de politica monetara al Poloniei, care se reuneste in aceasta saptamana, nu va creste dobanzile pana  in 2011, anticipeaza sase dintre cei noua economisti intervievati de Bloomberg News. Opt dintre acestia nu se asteapta ca banca centrala a Ungariei sa umble la dobanzi in acest an. Totodata, toti analistii contactati de agentia internationala de stiri considera ca nici Cehia nu va opera vreo schimbare pana anul viitor.