Riscurile importante din partea inflatiei vor determina condu­cerea BNR sa decida astazi mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25%, considera analistii chestionati de „Finan­ciarul”,  care nu exclud insa si o eventuala crestere a dobanzii-cheie in viitor in cazul in care banca centrala  considera ca astfel de riscuri se vor materializa. In opinia lor, decizia ar putea fi luata dupa publicarea inflatiei pentru luna iulie. Tot astazi, BNR ar putea reduce rata RMO pentru valuta, la 20%.

Banca centrala a redus de la ince­putul acestui an dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8% la 6,25%, in cadrul a patru sedinte de politica monetara.

In primele doua sedinte de politica monetara din acest an, din 6 ianuarie si 4 februarie, banca centrala a scazut dobanda cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%. Dobanda de politica mo­netara s-a mai situat la 7% pe an in pe­rioada iunie-noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric.  In data de 30 martie, CA al BNR a hotarat di­minuarea dobanzii de politica monetara cu inca 0,5 puncte, la 6,5% pe an. Ulterior, in sedinta din 5 mai, conducerea bancii centrale a redus inca o data dobanda-cheie, de data aceasta cu mai putin de 0,25% la 6,25% pe an, un nou nivel minim istoric.

Inflatia din iulie, elementul-cheie


Economistul ING Bank Vlad Mus­calu estimeaza ca, in sedinta de politica monetara de astazi, conducerea Bancii Nationale va mentine dobanda de poli­tica monetara la 6,25%, din cauza ris­cu­rilor importante de inflamare a infla­tiei. „Daca aceste riscuri se vor materializa, credem ca banca centrala va majora dobanda-cheie, insa nu ne as­teptam la o astfel de decizie in sedinta din 4 august”, precizeaza analistul ING Bank. Acesta considera ca o astfel de masura va fi amanata pana la publicarea inflatiei pentru luna iulie, cand se va putea evalua impactul majorarii TVA asu­pra preturilor de consum. Vlad Muscalu estimeaza totodata ca, in se­dinta de astazi, BNR ar putea decide reducerea ratei rezervelor minime obli­gatorii pen­tru pasivele constituite in valuta, de la 25% la 20%. De altfel, analistii bancii au aratat deja, dupa atragerea de catre Ministerul Finantelor a 1,213 miliarde de euro de pe piata interna, ca BNR va reduce probabil rata rezervelor minime obligatorii pen­tru valuta cu cinci puncte procentuale. Si nu excludem realizarea de catre Fi­nante a unei noi emisiuni in euro ina­inte de luna noiembrie, cand ajunge la maturitate o alta emisiune de anul tre­cut, in valoare de 1,4 miliarde de euro.

Economia are inca nevoie de politici anticiclice


Economistul-sef al BCR, Lucian An­ghel, estimeaza ca banca centrala va mentine dobanda de politica monetara la 6,25%, considerand totodata ca ar putea exista, in sedinta de astazi,  cel mult sanse de reducere a RMO pentru valuta cu pana la 5 puncte procentuale. In opinia sa, daca diminuarea ratei re­zervelor minime obligatorii nu va fi decisa in reuniunea CA al BNR din 4 august, ea ar putea fi adoptata in sedinta urmatoare. „Chiar daca pentru trimes­trul II rezultatele par mai bune, econo­mia este inca in recesiune, nu este com­plet refacuta, deci este nevoie in con­tinuare de politici anticiclice”, comen­teaza economistul-sef al BCR. In opinia sa, Banca Nationala este singura institu­tie care poate adopta astfel de politici.

O rata chiar negativa


Rozalia Pal, economistul-sef al UniCre­dit Tiriac Bank, considera ca re­laxarea politicii monetare va fi probabil amanata pentru o perioada si se va relua numai in a doua parte a lui 2011. „Es­timam ca rata de politica monetara va fi mentinuta la nivelul curent de 6,25% pana la sfarsitul anului, in pofida fap­tului ca, pe termen scurt, inflatia poate depasi acest nivel, generand o rata a do­banzii negativa. Mai mult, ratele doban­zilor interbancare pot fluctua din nou peste rata de referinta in acest an. Totusi, perspectiva pe termen mediu ar indica mentinerea dobanzii-cheie la un nivel constant”, explica Rozalia Pal.

Din punctul sau de vedere, acest an va fi marcat de saltul inflatiei ca efect al cresterii TVA incepand cu iulie 2010. „Rata inflatiei nu are sanse sa se in­cadreze in tinta pentru 2010 si va atinge valoarea maxima in august, la peste 8% anual, prognozam un nivel de 7,7% pen­tru finalul lui 2010, dar se estimeaza ca va reveni la normal in a doua jumatate a lui 2011, reducandu-se pana la 4% anual”, conchide economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Banca Nationala a estimat ca inflatia anuala se va plasa la sfarsitul lui 2010  in jurul valorii de 8% ca urmare a majorarii TVA cu 5%. Estimarea de modificare a preturilor a fost deja comunicata Fon­dului Monetar International, intrucat reprezinta un criteriu de indeplinit in cadrul acordului de finantare. Guver­natorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca proiectia finala va fi comunicata la inceputul lunii august, cand va fi pu­blicat si raportul trimestrial asupra in­flatiei. Consiliul Director al FMI a apro­bat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA la 24%.