ANCOM va permite utilizarea benzilor de frecvenţe radio de 900 şi 1800 MHz şi pentru servicii de comunicaţii de generaţia a 4-a (4G), pentru a impulsiona astfel furnizarea de servicii de comunicaţii mobile multimedia şi transmisii de date cu capacităţi şi la viteze mari fata de capabilitatea retelelor de generatia a 3-a (3G).

Proiectul de decizie a fost publicat spre consultare publică pe site-ul ANCOM si, potrivit acestuia, operatorii care deţin licenţe de utilizare a acestor benzi vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.

În prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt deţinute de trei operatori – Orange Romania, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications. Cele trei companii care utilizează aceste benzi pentru furnizarea de servicii de generaţia a doua şi care, începând cu anul 2010, au dreptul de a le folosi şi pentru servicii de generaţia a treia vor avea, după aprobarea acestei decizii, şi posibilitatea de a oferi servicii de generaţia a patra în aceste benzi.

De asemenea, RCS&RDS, care a câştigat spectru în banda de 900 MHz în urma licitaţiei organizate de ANCOM în acest an, va putea oferi servicii 4G imediat după începerea perioadei de valabilitate a licenţei obţinute. Tehnologia 4G poate fi implementată şi în benzile de 800 şi 2600 MHz începând cu anul 2014, ca urmare a licitaţiei organizate de ANCOM în acest an.

Decizia de a implementa noi tehnologii în aceste frecvenţe, calendarul implementării şi momentul lansării comerciale a serviciilor de generaţia a 4-a rămân la alegerea furnizorilor.

Proiectul de decizie al ANCOM este elaborat în contextul în care Decizia Comisiei nr. 2009/766/CE a fost modificată prin Decizia Comisiei 2011/251/UE din 18 aprilie 2011, măsură prin care, pe lângă tehnologiile GSM şi UMTS, se permite şi folosirea WiMAX şi LTE în aceste benzi.

Ce este 4G? 
Atunci când cele mai multe companii vorbesc despre un device 4G/LTE, se referă la un telefon, tabletă sau modem compatibile cu a 4-a generație de rețele celulare. Totuși, cercetătorii fac diferență între LTE (Long Term Evolution), recunoscut drept standard pentru rețelele fără fir cu transfer de date de mare viteză din generația a 4-a, și LTE Advanced sau Mobile WiMAX-Advanced, declarat drept „adevăratul standard de viteză 4G”. Ultimul ar putea deveni disponibil pe piață începând cu 2013. 

Cât de rapid este 4G?
În mod ideal, vitezele oferite de rețeaua 4G sunt de 100 Mb până la 1 Gbps la download și maxim 500 Mbps la upload. Spre comparație, vitezele 3G reprezintă până la 14,4 Mbps la download și 5,8 Mbps la upload.

Aplicații practice?
Viteza ridicată de transfer a datelor va permite operatorilor să furnizeze prin 4G LTE servicii de video streaming de înaltă definiție (HD), supraveghere video HD, videoconferință HD cu apel video și mobil, jocuri online, aplicații bazate pe media portal și acces la Internet în bandă largă.