Afecţiunile musculo-scheletice (AMS), precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai mult accesul angajaţilor la piaţa muncii din România. Acestea reprezintă cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii, devenind o problemă majoră a stării de sănătate a forţei de muncă din România.


42% dintre lucrătorii români raportează, în fiecare an, prezenţa durerii de spate cauzate de locul de muncă, în timp ce aproximativ 30% dintre aceştia raportează durere musculară la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare. Rezultatele fac parte din ultimul raport realizat în cadrul proiectului Fit for Work România (Apt pentru muncă) de către Organizaţia Work Foundation, raport ce atrage atenţia asupra îngrădirii accesului la muncă, din cauza acestor afecţiuni, cu impact direct asupra productivităţii economiei româneşti. Conform studiului, aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă – doar una din bolile musculo-scheletice – afecţiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de euro pe an.


„Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de muncă în România. Desi persoanele care suferă de aceste afecţiuni sunt în continuare capabile să fie foarte productive la locul de muncă, prea multe dintre ele părăsesc prematur piaţa muncii din cauza problemelor de sănătate - ceea ce îi costă pe angajatori şi pe Guvernul român sume considerabilde de bani, ca urmare a productivităţii pierdute”, declară doctorul Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului şi Ambasadorul Apt pentru muncă în România. „Acest lucru poate fi preîntâmpinat prin diagnosticare precoce şi tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sănătăţii şi a angajatorilor de a sprijini lucrătorii să îşi păstreze sau să se reîntoarcă la locul de muncă.”La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afecţiuni musculo-scheletice, realizat în 9 ţări membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucrătorii care suferă de AMS raportează că se duc la muncă în ciuda faptului că sunt bolnavi, temându-se să nu îşi piardă locul de muncă. Studiul a arătat şi faptul că 75% din cei care nu lucrează au fost impiedicaţi să îşi păstreze locul de muncă sau să se întoarcă pe piaţa muncii din cauza afecţiunilor de care suferă. Conform aceluiași studiu, până la 80% din populaţia adultă va fi afectată de o boală musculo-scheletică în timpul vieţii.