Invocand tot felul de pretexte, care mai de care mai originale, chinezii si indienii lipsesc cel mai mult de la locul de munca, releva un studiu realizat de Workforce Institute.

La capatul opus se afla francezii si mexicanii, considerati cei mai constiinciosi angajati. Astfel, daca in China procentul de „chiul de la locul de munca” se ridica la 71%, in Franta el este de 16%.

In India, acest indice este de 62%, Australia figureaza in clasamentul Workforce Institute cu 58%, Canada, cu 52%, la egalitate cu Statele Unite, Marea Britanie, cu 43%, iar Mexic, cu 38%.

De regula, „chiulangii” isi motiveaza absenta invocand probleme personale de sanatate (gripa, migrene, indigestie etc), probleme cu copilul, cazuri nefericite in familie, petrecandu-si ziua in casa, fie uitandu-se la televizor, fie zacand, pur si simplu, in pat. Unii, mai ales in India, prefera intalnirile cu prietenii.

Studiul demonstreaza o legatura stransa intre nivelul de salarizare si numarul de absente din diferite motive: in tarile unde nivelul de retribuire este ridicat, iar angajatii beneficiaza de mai multe zile libere si de un concediu platit mai lung, procentul de chiul este mai scazut. Si invers. Din acest punct de vedere, Franta este campioana la durata concediului platit, care este in prezent de 30 de zile, China situandu-se la polul opus, cu 10 zile, alaturi de India, cu 12 zile.