În această săptămână se comemorează 30 de ani de la sfârşitul războiului din Insulele Falkland (Maldive). Relaţiile dintre Marea Britanie şi Argentina ramân şi astazi destul de tensionate cu privire la acest subiect.

Relaţiile diplomatice tensionate s-au accentuat la începutul anului cand marina britanică a trimis în insule cea mai sofisticată navă de război (HMS Dauntless). Aceasta este cea mai avansată navă anti-aeriană şi anti-balistică din lume asa ca orice efort al Argentinei ar fi sortit eşecului.

Războiul din Insulele Falkland este cunoscut ca unul dintre cele mai scurte conflicte militare din istorie. Acesta a început pe 2 aprilie 1982 cu o intervenţie militara a Argentinei care a revendicat insulele ca fiind ale ei doar 2 zile mai târziu. La conducerea Argentinei se afla un guvern militar ce dăduse lovitura de stat si încerca să îşi legitimeze guvernarea prin suportul popular obţinut după cucerirea insulelor ce făceau parte din teritoriile Marii Britanii. Motivul oficial era că populatia se identifică mai mult cu sud americanii decât cu britanicii.

Primul Ministru la acea vreme era Margaret Thatcher care, înainte de acest conflict, işi pierduse enorm din popularitate si care a reacţionat iniţial pe cale amiabilă la miscarea Argentinei. Presiunea diplomatica nu a avut niciun efect asa ca a fost trimisa o flota care depasea cu mult capacitaţiile militare ale Argentinei şi care in scurt timp a recaştigat teritoriul pentru Marea Britanie.

Razboiul s-a terminat pe data de 14 iunie 1982 iar efectele politice locale s-au resimţit imediat in ambele ţari. Popularitatea “doamnei de fier” a crescut dupa victorie, astfel încat şi-a caştigat destul de usor al doilea mandat, iar in Argentina înfrangerea a însemnat sfarşitul guvernarii militare.

Astazi, după 30 de ani, preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez semnaleaza comitetului de decolonizare al ONU “Cum poate fi considerat teritoriu Britanic daca este la 14,000 de mile departare ?” relatează Euronews.

David Cameron, primul ministru britanic a susţinut în cadrul unei întâlniri oficiale că nu îşi pune problema niciunei negocieri şi trimite un mesaj clar că “puterea Marii Britanii nu trebuie subestimată”.