Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a restrans atributiile autoritatilor de management la verificarea criteriilor de atribuire a contractelor cofinantate din fonduri europene. Potrivit ANRMAP, autoritatile de management impun in prezent firmelor, in mod nejustificat, sa fie inscrise in SEAP si sa aiba un birou de achizitii pentru a aplica la astfel de proiecte.

Noile reguli vor fi valabile in cazul contractelor de achizitie publica, de concesiune de lucrari sau de servicii finantate din fonduri structurale si nu vor mai permite atoritatilor de management sa ceara firmelor private sa se inscrie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), sa aiba un departament de achizitii sau sa urmeze proceduri de achizitii publice in derularea proiectelor. AM-urile se vor rezuma astfel la a verifica un set limitat de criterii la atribuirea acestor proiecte.

Firmele private vor intra sub incidenta OU 34/2006 privind achizitiile publice numai in cazul contractelor de lucrari sau de servicii finantate ori subventionate de stat in proportie mai mare de 50%, al contractelor de lucrari in valoare mai mare de 4,8 milioane de euro sau al contractului de servicii in valoare de peste 193.000 de euro.

Reglementarile au fost incluse intr-un ordin emis deja de catre presedintele ANRMAP.