Combaterea anxietatii porcine a devenit litera de lege pentru una dintre autoritatile statului. Pare paradoxal, dar, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA fermierii, obligati sa pastreze linistea langa porci si sa nu ii tina in intuneric si curenti de aer.
Pentru cine nu stie ce inseamna ANSVSA , cu atat mai bine, pentru ca, doar niste minti luminate din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor puteau sa vina cu astfel de aberatii legislative. Platiti din banii statului, detinatorii de creere luminate au scos pe rat si alte ineptii menite, din punctul domniilor lor de vedere, sa asigure intregii suflari porcine autohtone, un trai linistit.
In vecinatatea porcilor din ferme vor fi interzise zgomotele puternice, bruste sau constante, in zona lor de odihna trebuie sa se evite curentii de aer si, in plus, fermierii vor fi obligati sa le asigure o luminozitate de cel putin 40 de lucsi opt ore pe zi.
In timpul verii, umiditatea relativa in spaþiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/m3.
Proiectul de act normativ prevede si ca in zona in care porcii „sunt cazati permanent” trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli. Fermierii vor fi obligati si sa evite zgomotele constante sau bruste in vecinatatea animalelor.
In adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp, iar in zona de odihnaaa animalelor nu trebuie sa existe curenti de aer.
In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si “efectele daunatoare ale competitiei dintre animale”.
O alta prevedere din proiectul de act normativ spune ca niciun animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca “suferinte inutile” sau vatamari.