Acţiunile Nokia au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 16 ani, după ce Microsoft a anunţat că noul sistem de operare Windows Phone 8 nu va putea fi instalat pe actualele modele de telefoane ale grupului, iar analiştii au apreciat că vânzările producătorului finlandez ar putea fi afectate.

Titlurile Nokia au coborât cu până la 7,4%, la 1,79 euro pe unitate, cel mai redus nivel după august 1996, ulterior fiind tranzacţionate la Helsinki în scădere cu 6,5%, transmite Bloomberg.

Microsoft a anunţat săptămâna trecută că sistemul Windows Phone 8 va fi lansat pe piaţă în a doua jumătate a acestui an, iar telefoanele care funcţionează cu versiuni anterioare ale acestuia nu vor putea fi actualizate.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, fost director la Microsoft, a mizat pe Windows Phone pentru redresarea grupului finlandez, renunţând la sistemul de operare propriu al acestuia, Symbian.

Nomura Holdings a redus vineri estimarea de venituri ale Nokia, referindu-se la noul produs al Microsoft. Bursa de la Helsinki a fost închisă vineri pentru o sărbătoare naţională.

Nokia ar putea vinde în trimestrul al treilea mai puţine telefoane Lumia, dotate cu Windows Phone, decât estimările iniţiale, pentru că unii clienţi vor aştepta lansarea Windows Phone 8, anticipează doi analişti ai Barclays Capital.