Agentia de Plati si Interventie pentru Agri­cul­tura (APIA) a repartizat ieri centrelor judetene 64,64 milioane de lei, fonduri de la Bugetul de stat destinate sectorului zootehnic, banii urmand sa intre in urmatoarele zile in conturile be­ne­fi­ciarilor. „Suma de 64,64 milioane de lei re­pre­zinta ajutoare de stat destinate sectorului zootehnic. Am repartizat aceste fonduri centrelor judetene, banii urmand sa intre in conturile be­ne­­ficiarilor in zilele urmatoare”, a declarat di­rec­to­rul general al APIA, Melinda Kerekes. Sprijinul financiar poate fi solicitat pentru imbunatatirea calitatii produselor de origine animala si pentru sustinerea masurilor pentru producerea si co­mer­­­­­cializarea produselor apicole.

Din suma to­ta­la, 27,61 milioane de lei reprezinta sprijin fi­­nan­ciar pentru imbunatatirea calitatii pro­duc­tii­lor de carne. Pentru implementarea sistemului car­ca­selor de porcine, APIA a repartizat un ajutor financiar de 27,3 milioane de lei. Pentru im­ple­men­tarea sistemului carcaselor de bovine a fost re­partizata suma de 312.700 de lei. De asemenea, su­ma de 32,72 milioane de lei reprezinta sprijin financiar pentru imbunatatirea calitatii si a para­me­trilor de productie in cresterea efectivelor de porcine si pasari, prin sustinerea productiei de car­ne de porc si pasare - pui broiler si a productiei de oua de consum. In sectorul avicol, pentru puii broiler a fost repartizata suma de 28,25 milioane de lei, iar pentru oua de consum au fost alocate 3,78 milioane de lei.

Pentru materialul biologic de reproductie s-au repartizat 693.300 de lei. APIA a alocat 457.000 de lei pentru imbunatatirea ca­litatii si igienei laptelui de vaca. Sprijinul fi­nan­ciar se acorda producatorilor agricoli din sectorul zootehnic, crescatori de bovine, inregistrati in Registrul agricol, detinatori de cota, care livreaza laptele de vaca materie prima din exploatatii la centrele private de colectare sau la fabricile de procesare pentru stimularea pro­du­ce­rii si livrarii laptelui de vaca la standardele de calitate din UE. APIA a mai re­par­ti­zat centrelor judetene suma de 3,68 milioane de lei pentru imbunatatirea ca­li­ta­tii productiei de miere.