Să presupunem că pe 22 decembrie 2012 lumea toată va sărbători faptul că nu a venit sfârşitul lumii, aşa cum prezice, în unele interpretări, complicatul calendar mayaş. Pentru români, bucuria va fi probabil cea mai scurtă de pe planetă: zece zile doar.

 Un curs de schimb leu-euro apropiat de 5 lei, preţul benzinei şi al motorinei prinse într-un carusel al creşterilor fără oprire, un an de secetă severă şi proiecţii fiscale tot mai împovărătoare pentru populaţie, dar şi pentru firme. Dacă pe 21 decembrie 2012 nu va veni apocalipsa prevestită de mayaşi, începând cu ianuarie 2013 românii vor avea neşansa să experimenteze la ei acasă o apocalipsă locală, cu grave consecințe sociale.

Creşteri de preţuri cu până la 30% s-au anunţat deja la mai multe produse, indiferent că vorbim despre alimente sau despre utilităţi. Taxe şi accize calculate la un curs de schimb leu-euro mai mare. Liberalizarea preţului gazelor naturale pentru populaţie. În câteva cuvinte, la asta ne vom gândi în dimineaţa zilei de 22 decembrie, după ce vom fi răsuflat uşuraţi că acel apocaliptic calendar al unei civilizații dipărute a dat greş.

Patru sunt elementele care ar putea transforma anul 2013 într-unul de coşmar pentru români - fie că vorbim de persoane fizice sau companii, şi toate patru au legătură cu nivelul de trai şi calitatea vieţii: creşterea preţurilor la carburanţi, un leu tot mai slab în faţa valutelor occidentale, seceta care scumpeşte alimentele şi creşterea fiscalităţii. Chiar şi dacă s-ar manifesta doar unul dintre aceşti factori şi tot am putea trage concluzia că ne aşteaptă un an 2013 mai greu. Însă împreună, cei patru factori, care în final duc la o scădere generală a nivelului de trai, vor avea forţa unui dezastru.

Citeste si
Apocalipsurile 2013. Unde va ajunge cursul: 4,7 sau 5 lei pentru un euro?
Apocalipsurile 2013. Coşul zilnic, tot mai gol
Apocalipsurile 2013. Benzina, eterna povară
Apocalipsurile 2013. GAZELE ŞI ENERGIA, MAI SCUMPE