Apple i-a cerut directorului Scott Forstall să plece din companie, după ce a refuzat să prezinte scuze clienţilor pentru problemele cauzate de serviciul de hărţi, iar responsabilitatea fost asumată de directorul general, Tim Cook, au anuntat surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.


Incidentul a reprezentat ultima ciocnire dintre Forstall, un fost protejat al lui Steve Jobs şi şef al diviziei de software pentru dispozitive mobile, cu alţi directori din cadrul Apple, scrie cotidianul american. Apple a lansat propriul serviciu de hărţi în septembrie, când a introdus noul sistem de operare iOS 6 şi a lansat la vânzare iPhone 5. Utilizatorii s-au plâns, însă, că noul serviciu de hărţi conţine erori geografice, are deficite de informaţii şi nu include caracteristici care fac serviciul Google Maps popular, precum informaţii despre transportul public, date ample despre trafic sau poze ale străzilor.

La acea data, Forstall ar fi afirmat că Apple poate rezolva neplacerile generate de reacţia puternic negativă a clienţilor la deficienţele hărţilor fără să-şi ceară scuze.Cook şi alţi directori Apple nu au fost insa de acord, astfel ca, intr-un final, comunicatul în care producătorul iPhone cerea scuze clienţilor a fost semnat de directorul general al companiei. 

Schimbarea de management este una dintre cele mai puternice din ultimii ani la Apple. De asemenea, compania a anunţat şi plecarea şefului de retail, John Browett, fără legătură cu cea a lui Forstall. Surse apropiate situaţiei au afirmat că Apple i-a cerut şi lui Browett, recent numit şef la retail, să plece, după ce acesta nu s-a integrat şi a comis unele greşeli.

Plecarea lui Forstall s-a produs după amplificarea tensiunilor cu membri ai conducerii companiei. De mai mulţi ani, directori seniori ai Apple s-au plâns că Forstall nu coopererază şi arată ostentativ relaţia s-a cu Steve Jobs. După decesul lui Jobs, tensiunile dintre Forstall şi ceilalţi directori au crescut, au afirmat sursele.

Incepând din august 2011, conducerea Apple a rămas relativ stabilă, însă noul şef i-a pregătit pe unii directori pentru posturi mai importante. În august, Cook l-a promovat pe Craig Federighi, care a supravegheat divizia de software pentru Mac-uri, în poziţia de vicepreşedinte senior. Federighi va prelua responsabilităţile lui Forstallla divizia de software iOS.

Forstall, un veteran de 15 ani la Apple, a fost un protejat al lui Steve Jobs, iar numele său a fost în anumite momente vehiculat ca posibil succesor al acestuia. Forstall a avansat repede la Apple, unde şi-a format o reputaţie pentru predispoziţia de a-şi asuma riscuri. Era însă o persoană cu care se lucra dificil, a afirmat o sursă. Apple va căuta un înlocuitor pentru Browett, iar între timp divizia acestuia va fi controlată de directorul general.