O cifra de afaceri si un beneficiu in crestere cu pese 20% permit gigantului Apple sa vorbeasca despre cel mai bun trimestru din istorie pentru perioada aprilie-iunie. Da, dar vanzarile de iPhone au fost mult sub asteptari. Iar trimestrul in curs nu anunta o ameliorare a situatiei.


A fost inca un trimestru record pentru Apple. Primul grup mondial dupa capitalizare bursiera a afisat un profit de 8,8 miliarde de dolari in trimestrul trei al anului sau fiscal, in crestere cu 20,5% pe an. Cifra de afaceri s-a ridicat, la randul ei, la 35 miliarde de dolari, un salt de 22%. A fost cea mai buna performanta realizata de companie pe perioada aprilie – iunie.

Dar rezultatele nu i-au multumit pe investitorii care asteapta mereu mai mult din partea Apple. Pentru ca, in pofida excelentei lor, aceste cifre sunt inferioare pronosticurilor analistilor (cu 2 miliarde mai putin pentru cifra de afaceri). „Pentru cei care s-au obisnuit ca Apple sa confirme prognozele, efectul a unul catastrofal”, a comentat situl de analize financiare 24/WallSt.com.

Consecinta: valoarea actiunii Apple a scazut cu 5,10%, la 570,13 dolari in schimburile electronice dupa inchiderea Bursei. Principala cauza a neincrederii investitorilor: vanzarile de iPhone. In calcul anual, ele au progresat cu 28%, la 26 milioane unitati, dar au franat destul de brusc dupa explozia de 88% inregistrata in iarna. In schimb, vanzarile de tablete iPad au incantat. Ele au sporit cu 84%, la 17 milioane de unitati. Un nou record menit sa aduca bucurie in sufletul directorului general al companiei, Tim Cook.